Άμεση συνάφεια του βιολογικού ρολογιού σε σχέση με τη σοβαρότητα των λοιμώξεων απέδειξαν αμερικανοί ερευνητές. Συγκεκριμένα έδειξαν πώς μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού επηρεαζόταν από αλλαγές στη χημεία του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Immunity’, έδειξαν ότι η χρονική στιγμή μιας λοίμωξης άλλαζε τη βαρύτητά της. Φυτά, ζώα και βακτήρια εισέρχονται σε 24ωρη ρουτίνα, τον κιρκαδιανό ρυθμό. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διακυμάνσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές προχωρούν τώρα προς τις λεπτομέρειες. Χρειάζεται η ανίχνευση μιας λοίμωξης από το ανοσοποιητικό πριν αρχίσει η καταπολέμησή της.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Yale ερεύνησαν μια από τις πρωτεΐνες που εμπλέκεται στη διαδικασία εντοπισμού, την TLR9, που μπορεί να εντοπίσει το DNA από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες σε πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η ποσότητα παραγόμενης TLR9 και ο τρόπος λειτουργίας της ελεγχόταν από το βιολογικό ρολόι και ποίκιλε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ανοσοποίηση ποντικών στο ανώτατο όριο της δραστηριότητας της TLR9 βελτίωσε την αντίδραση του ανοσοποιητικού, δήλωσαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν ότι άνθρωποι με σηψαιμία είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ 02:00 και 06:00.

Σε πειράματα στα ποντίκια, η βαρύτητα της σηψαιμίας εξαρτιόταν από τη χρονική στιγμή της ημέρας που άρχιζε η λοίμωξη και συνέπεσε με αλλαγές στη δραστηριότητα της TLR9.

Ο ερευνητής, Καθηγητής Erol Fikrig, δήλωσε ότι ανακάλυψε άμεση μοριακή σχέση μεταξύ του κιρκαδιανού ρυθμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, που θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην πρόληψη και αγωγή νόσων. Πρόσθεσε ότι φαίνεται πως οι διαταραχές του κιρκαδιανού ρυθμού επηρεάζουν την ευαισθησία σε παθογόνα.

Ο Dr Akhilesh Reddy, του University of Cambridge, δήλωσε ότι οι συνέπειες για τη φροντίδα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται ορισμένες στιγμές της ημέρας για να είναι περισσότερο αποτελεσματικά ή θα πρέπει να αναπτυχθούν φάρμακα που θα στοχεύουν το βιολογικό ρολόι για να θέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα στην πιο ενεργή του φάση. Θεωρεί ότι το βιολογικό ρολόι μπορεί να έχει επίδραση στην ιατρική εντός 10 ετών.

iatronet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook