Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον τελευταίο του κατάπλου, στα τέλη Μαρτίου του 2022, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο FS Charles de Gaulle, το πρωί της Παρασκευής κατάπλευσε και πάλι στην προβλήτα Κ14 της αμερικανονατοικής βάσης στο Μαράθι.

Η παρουσία του αεροπλανοφόρου στη Σούδα, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης που πραγματοποιείται με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας.

Το FS Charles de Gaulle αποτελεί την ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας. Ναυπηγήθηκε το 2001 με κόστος τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι το πρώτο γαλλικό πυρηνοκίνητο σκάφος και το μόνο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο εκτός του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

φωτο Ειρήνη Καλαιτζάκη

Στο επιβλητικό αεροπλανοφόρο των 260 μέτρων, επιβαίνουν πάνω από 2.000 άτομα, ενώ μεταφέρει 30-40 αεροσκάφη Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye , ελικόπτερα AS365F Dauphin Pedro , EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση μάχης .

Από τον Ιούλιο του 2021, είναι το μόνο μη αμερικανικό αεροπλανοφόρο που διαθέτει σύστημα εκτόξευσης καταπέλτη, το οποίο επέτρεψε τη λειτουργία των F/A-18E/F Super Hornets [10] και C-2 Greyhound του Αμερικανικού Ναυτικού.

Στην Σούδα αναμένεται να παραμείνει για πέντε ημέρες.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook