Χαράζοντας την ίδια ρότα με το 2022, η κρουαζιέρα «σαλπάρει» και το 2023 στα Χανιά με βασικό λιμάνι υποδοχής τη Σούδα, ενώ αφίξεις πλοίων αναμένονται και στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Σύμφωνα με τα μέχρι και τώρα στοιχεία οι αφίξεις των πλοίων θα ξεπεράσουν τις 117 , ωστόσο όπως σχολιάζει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Δημήτρης Βιριράκης, «ακριβής εικόνα θα υπάρχει τον Απρίλιο, ενώ αναφορικά με τον αριθμό των αφίξεων θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι πάντα υπάρχουν και έκτακτες αφίξεις».

Ο κ. Βιριράκης εκτιμά ότι είναι πιθανό οι αφίξεις να φτάσουν τις 150. « Η δυναμική των Χανίων είναι δεδομένη, υπάρχει αισιοδοξία και τάσεις ανόδου», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ήδη, τον Ιανουάριο στη Σούδα κατέπλευσαν δύο πλοία που μετέφεραν 1.526 επιβάτες, ενώ κατά τον Φεβρουάριο κατέπλευσε ένα πλοίο με 839 επιβάτες και είναι προγραμματισμένη ακόμα μια άφιξη.

Στη Σούδα, τον Απρίλιο αναμένονται 6 αφίξεις, ενώ σταδιακά από τον Μάιο η κρουαζιέρα θα πυκνώσει με αναμενόμενες αφίξεις τις 17.

Τέσσερα πλοία σε μία ημέρα

Στις 26 Μαΐου έχουν αναγγελθεί οι αφίξεις 4 κρουαζιερόπλοιων αριθμός που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, θα δοκιμάσει τα όρια οργάνωσης του λιμανιού των Χανίων καθώς και της πόλης. Ο Ιούνιος θα φέρει 20 κρουαζιερόπλοια που είναι και ο μεγαλύτερος ανά μήνα αριθμός αφίξεων .

Τον Ιούλιο αναμένονται 12, τον Αύγουστο 13, τον Σεπτέμβριο 12, τον Οκτώβριο 17, τον Νοέμβριο 11 και τον Δεκέμβριο 3 προσεγγίσεις.

«Πιλότος» η κρουαζιέρα

Ο καθοριστικός ρόλος της κρουαζιέρας αποτυπώνεται, όπως επισημαίνει ο κ Βιριράκης και στην διαπίστωση βάση ερευνών, ότι το 60% των επιβατών κρουαζιέρας επισκέπτονται ξανά ως τουρίστες, κάθε ταξιδιωτικό προορισμό-λιμάνι κρουαζιέρας.

Η προοπτική της Σούδας

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων επισημαίνει ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου Κρήτης για την ένταξη του νέου σταθμού επιβατών Σούδας στην χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί το σημαντικότερο βήμα η Σούδα να γίνει home -port (κόμβος έναρξης-τερματισμού κρουαζιέρας). Σήμερα το συγκεκριμένο λιμάνι αποτελεί σταθμό κρουαζιέρας.

Τα κρητικά λιμάνια το 2022

Το 2022 στα λιμάνια της Κρήτης , σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος κατέπλευσαν 402 πλοία μεταφέροντας 500.392 επιβάτες.

Τις περισσότερες αφίξεις κατέγραψε το λιμάνι του Ηρακλείου 227, με 304.257 επιβάτες και ακολούθησαν τα Χανιά με 121 αφίξεις και 179.681 επιβάτες.

Στον αριθμό αυτό προστίθενται και 11 αφίξεις στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων με 3.907 επιβάτες.

Στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου καταγράφηκαν 40 αφίξεις με 15.785 επιβάτες και στο Ρέθυμνο 14 αφίξεις με 669 επιβάτες.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook