Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, το 13χρονο παιδί που απεγκλωβίστηκε ζωντανό από τα ερείπια κτηρίου στην περιοχή Αντάκια, στο Χατάι, άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο με το οποίο θα μεταφερόταν σε νοσοκομείο.

Αντίθετα, καλύτερα είναι τα νέα για την 40χρονη γυναίκα και τον 49χρονο άνδρα.

Η στιγμή της διάσωσης

Το βίντεο από τη στιγμή που οι διασώστες ήρθαν σε οπτική επαφή με τον 49χρονο από τη Συρία, Σεμίρ Μοχάμεντ Ακάρ, είναι συγκλονιστικό καθώς ο άνδρας το πρώτο που έκανε ήταν να τους ενημερώσει ότι υπήρχαν και άλλα εγκλωβισμένα άτομα στα συντρίμμια.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν τους τρεις ανθρώπους να μεταφέρονται σε ασθενοφόρα.

Όπως έγινε γνωστό οι άνθρωποι που έμειναν εγκλωβισμένοι για να επιβιώσουν έτρωγαν χώμα, λουλούδια και έντομα.

Ο δραματικός απολογισμός συνεχίζεται

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Εγκέλαδο που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς 264.000 διαμερίσματα έχουν καταστραφεί στην Τουρκία και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες δείχνουν εφεξής πιο μικρές γύρω από το επίκεντρο του σεισμού που βρίσκεται πιο βόρεια, σε ορεινές περιοχές όπως το Καχραμανμαράς, και ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει χιόνι, όπως το Ελμπιστάν και το Αντιγιαμάν, όπου το θερμόμετρο έπεσε τη νύχτα ως τους -15 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ομάδες του AFP.

Την Παρασκευή, σε τζαμιά σε όλον τον κόσμο έγιναν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους νεκρούς του σεισμού στις δύο χώρες, για πολλούς από τους οποίους δεν έχει καταστεί δυνατό να ακολουθηθεί το πλήρες τελετουργικό ταφής δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της καταστροφής.

Μολονότι πολλές διεθνείς ομάδες διασωστών έχουν φύγει από την εκτεταμένη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, εγχώριες ομάδες συνέχιζαν σήμερα να ψάχνουν στα ισοπεδωμένα κτίρια, ελπίζοντας να βρουν κι άλλους ανθρώπους που μπορεί να κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί πέρα από κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότερες διασώσεις γίνονται το 24ωρο που ακολουθεί ενός σεισμού.

Ο Χακάν Γιασινογλού, περίπου 40 ετών, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, 278 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης.

Νωρίτερα ο 14χρονος Οσμάν Χαλεμπιγέ και ο 34χρονος Μουσταφά Αβτσί διασώθηκαν στην Αντιόχεια της Τουρκίας. Κατά την μεταφορά του, ο Αβτσί επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με τους γονείς του, οι οποίοι του έδειξαν το νεογέννητο μωρό του.

«Είχα χάσει τελείως κάθε ελπίδα. Είναι πραγματικό θαύμα. Μου έδωσαν πίσω τον γιο μου. Είδα τα συντρίμμια και πίστευα ότι κανένας δεν θα γλίτωνε ζωντανός από εκεί», είπε ο πατέρας του.

Ο Αβτσί, εξαντλημένος, συνάντησε αργότερα την σύζυγό του Μπιλγκέ και την κόρη του Αλμιλέ σε νοσοκομείο της Μερσίνης.

Οργανώσεις αρωγής σημειώνουν ότι οι επιζώντες θα χρειάζονται βοήθεια για μήνες καθώς έχουν καταστραφεί πολλές σημαντικές υποδομές.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook