Μικρή αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών που δέχθηκε πέρσι η Αυστραλία αλλά σε καμιά περίπτωση δεν «πλημμύρισε» από Έλληνες, όπως υποστηρίζουν πολλά μέσα ενημέρωσης.

Μόλις σήμερα η μεγαλύτερη αυστραλιανή εφημερίδα The Sunday Herald Sun σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η Μελβούρνη θα δεχθεί «νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, στη Μελβούρνη -όπου κατά την εφημερίδα ζουν 300.000 ομογενείς- το ποσοστό των Ελλήνων που θα μεταναστεύσουν από την Ελλάδα θα παρουσιάσει αύξηση 65%.

Το ποσοστό φαντάζει εντυπωσιακό, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στο ΑΜΠΕ το υπουργείο Μετανάστευσης, δείχνουν ότι:

Το 2010 μετανάστευσαν στην Αυστραλία 792 Έλληνες από τους οποίους οι 14 ήρθαν ως εξειδικευμένοι, οι 119 στο πλαίσιο του προγράμματος επανασύνδεσης οικογενειών, οι 457 με προσωρινή επιχειρηματική βίζα και οι 102 ως φοιτητές.

Το 2011 ήρθαν 870, από τους οποίους οι 18 εξειδικευμένοι, 134 στο πλαίσιο του προγράμματος επανασύνδεσης οικογενειών, 255 φοιτητές και 463 με προσωρινή επιχειρηματική βίζα.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι πέρσι μειώθηκαν οι αφίξεις τουριστών από την Ελλάδα προς την Αυστραλία.

Συγκεκριμένα το 2010 ήταν 6655 και πέρσι 5221.

Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ομογενείς, κάτοχοι αυστραλιανού διαβατηρίου, που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα επιστρέφουν στην Αυστραλία. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα μεταναστευτική νομοθεσία της Αυστραλίας, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στη χώρα για διακοπές, σπουδές ή για εργασία.

Ειδικότερα, το επαγγελματικό μεταναστευτικό πρόγραμμα βασίζεται στις κατά καιρούς ανάγκες της αυστραλιανής οικονομίας.

Για να εξασφαλίσει κάποιος τη βίζα ως εξειδικευμένος εργαζόμενος, θα πρέπει το επάγγελμά του να συμπεριλαμβάνεται στον ειδικό κατάλογο σχεδόν 200 επαγγελμάτων υψηλής ζήτησης στην Αυστραλία (η λίστα είναι διαθέσιμη στο www.immi.gov.au) ή να του κάνει πρόσκληση Αυστραλός εργοδότης.

Η τουριστική βίζα εκδίδεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών από ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες κατά την έκδοση του εισιτηρίου με το σύστημα ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού (ΕTA), καθώς και από την ιστοσελίδα www.eta.immi.gov.au.

Κατά την παραμονή στην Αυστραλία μπορεί να ζητηθεί παράταση της άδειας, για επιπλέον μήνες, με ειδική αίτηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τους ταξιδιώτες που παίρνουν τη βίζα με το σύστημα ΕΤΑ δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση για τουριστική βίζα.

Όσοι επισκέπτονται την Αυστραλία με τουριστική βίζα δεν έχουν το δικαίωμα να εργασθούν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook