Αντιμέτωποι με το χρόνο βρίσκονται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων αλλά και οικονομικές διευθύνσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών προκειμένου σε περίπου 10 ημέρες να έχουν προλάβει να στείλουν στην ΑΑΔΕ το σύνολο των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ώστε να ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για την φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, πριν τις 25 Μαρτίου 2023 με την ΑΑΔΕ να έχει «φουλάρει τις μηχανές» για την πρεμιέρα των νέων δηλώσεων.

Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι και έτσι και φέτος οι 8.500.000 φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή τους. Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν φέτος.

Το νέο στοιχείο της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι ότι το έντυπο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσεις επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί δεν θα είναι κλειδωμένοι αλλά ανοιχτοί ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί. Σημειώνεται ότι  τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα και δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει.

Οι δόσεις

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξαρτήτως αν κάποιος υποβάλει άμεσα τη φορολογική δήλωσή του ή στα τέλη της καταληκτικής προθεσμίας (30 Ιουνίου 2023 σύμφωνα με το νόμο) ο φόρος μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ έως τα τέλη Ιουλίου 2023 με έκπτωση 3% είτε σε 8 άτοκες δόσεις με την 1η να πρέπει να εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

Εξτρα έκπτωση

Στις  φετινές φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2022 είχαν πληρώσει αμοιβές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα δουν το φορολογικό λογαριασμό να ξεφουσκώνει έως 2.200 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και το φορολογικό συντελεστή στον οποίο υπάγονται.

Συγκεκριμένα ενεργοποιείται φέτος η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από μια λίστα 20 επαγγελμάτων. Από τις συναλλαγές αυτές αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών. Οι αποδείξεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, ελαιοχρωματιστή, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού κτλ., υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού, σχολές χορού, γυμναστήρια, νομικές υπηρεσίες κτλ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook