Κομπίνα που «βγάζει μάτι», ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψε τις τελευταίες ημέρες το ΣΔΟΕ. Κύκλωμα γιατρών, φαρμακοποιών και ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών ζημίωνε το ΙΚΑ αλλά και κρατικά νοσοκομεία με τουλάχιστον 2.300.000 ευρώ με την αλλοίωση στοιχείων για την χορήγηση ενέσεων για οφθαλμολογικά προβλήματα!

Οπως διαπιστώθηκε τα σχετικά σκευάσματα που εισάγονταν από την Γερμανία επανεξάγονταν στη συγκεκριμένη χώρα χωρίς να χρησιμοποιηθούν.

Ωστόσο το κύκλωμα φρόντιζε να αφαιρεί τα barcode των φαρμάκων και να τα παρουσιάζει ως χορηγηθέντα σε ασθενείς που ασφαλώς δεν είχαν ιδέα και ποτέ δεν είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα με την όρασή τους.
Η έρευνα πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Ελέγχων του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Υπηρεσία Πελοποννήσου.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι πολλά φαρμακεία, από την περιοχή της Πελοποννήσου, έχουν επιβαρύνει με 800.000 ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες με ενέσεις αξίας περίπου 1.100 ευρώ η κάθε μία, που εισάγονταν από την Γερμανία.

Επίορκοι γιατροί σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς προχωρούσαν σε πλαστές συνταγογραφήσεις, αποσπούσαν τα barcode από τα φάρμακα που υποτίθεται ότι χορηγούντο σε ασθενείς ενώ στην πράξη παρέμεναν στα συρτάρια των φαρμακοποιών. Τα φάρμακα για τα μάτια δίνονταν σε ασθενείς για τα «μάτια του κόσμου».

Τα άθικτα φάρμακα στη συνέχεια πωλούντο με το αζημίωτο, σαν «νόμιμη» εξαγωγική δραστηριότητα, σε φαρμακεία στην Γερμανία. Ετσι, λοιπόν, οι φαρμακοποιοί εισέπρατταν χρήματα και από το ΙΚΑ για τη χορήγηση των φαρμάκων αλλά και από τα γερμανικά φαρμακεία για την πώληση των αχρησιμοποίητων φαρμάκων.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ, που δεν έκαναν τα «στραβά μάτια» στην απάτη των φαρμακοποιών, επέκτειναν την έρευνα τους και σε φαρμακαποθήκη της Αθήνας για την οποία διαπιστώθηκε ότι με το ίδιο τρικ των ψευδών χορηγήσεων είχε εισπράξει παρανόμως 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Η έρευνα του ΣΔΟΕ συνεχίζεται και σε άλλες φαρμακαποθήκες αφού το εύρος της συγκεκριμένης απάτης θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο.

tovima.gr/Β. Γ. Λαμπρόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook