Οι δυτικές χώρες μοχλεύουν έναν εμφύλιο πόλεμο στη Συρία με την ανεπιφύλακτη υποστήριξή τους στην αντιπολίτευση, υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία, χαρακτηρίζοντας τις εκκλήσεις προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία υποκίνηση περαιτέρω βίας στη χώρα.

Η Κίνα και η Ρωσία εξόργισαν δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν απέτρεψαν την ψήφιση ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε τον Άσαντ να παραιτηθεί, εν μέσω της συνεχιζόμενης αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Ενοχλημένο από τις επικρίσεις, το Πεκίνο έστειλε κορυφαίους Κινέζους διπλωμάτες στην περιοχή για να αναζητήσουν μια διπλωματική λύση, περιλαμβανομένου του υφυπουργού Εξωτερικών Ζιάι Τζουν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Άσαντ στην Δαμασκό το Σάββατο και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος και πολυκομματικών εκλογών στη χώρα.

Η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας, σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της στην διεθνή έκδοσή της, τόνισε πως το Πεκίνο πρέπει να επιμείνει στη θέση του και να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβληθεί αλλαγή καθεστώτος ή να υπάρξει επέμβαση στη Συρία.

«Αν οι Δυτικές χώρες συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την αντιπολίτευση της Συρίας, τότε εντέλει θα ξεσπάσει ένας μεγάλης κλίμακας εμφύλιος πόλεμος και έτσι δεν θα υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η πιθανότητα μιας ξένης ένοπλης επέμβασης», έγραψε στο άρθρο ο Τσου Σινγκ, που σύμφωνα με την εφημερίδα είναι ειδικός σε διεθνή θέματα.

Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την απόφαση που υποστήριζε το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, βάσει του οποίου ο Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του, αυτό θα οδηγούσε σε ακόμα περισσότερη βία, εκτίμησε ο Τσου.

«Ο Άσαντ θα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο μην έχοντας κανένα τρόπο υποχώρησης και η αντιπολίτευση θα ενθαρρυνόταν να πιέσει ακόμα περισσότερο. Οι συγκρούσεις θα γίνονταν ακόμα χειρότερες από ό,τι είναι τώρα», ανέφερε.

Χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο εναντίον του Άσαντ, με μια μεγάλη κινητοποίηση να καταγράφεται στην Δαμασκό.