Σε τρεις άξονες κινούνται -πλέον- οι έρευνες της Αστυνομίας για τους δύο ληστές που εισέβαλαν οπλισμένοι στο παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Με δεδομένο ότι μέχρι  στιγμής δεν βρέθηκε το παραμικρό αξιοποιήσιμο στοιχείο από τις ενδελεχείς έρευνες από τα κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι έρευνες κυριολεκτικά κινούνται στο σκοτάδι… Οι τρεις άξονες είναι:

– Στον εντοπισμό του οχήματος διαφυγής και του δρομολογίου που ακολούθησαν οι δράστες… «Εάν εντοπίσουμε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε, τότε θα έχουμε κάτι στα χέρια μας να ψάξουμε…» τονίζει αστυνομικός και προσθέτει ότι «πιθανότατα θα είναι κλεμμένο και συνεπώς θα ξέρουμε από πού κλάπηκε, πώς και φυσικά από πού ξεκίνησαν το σχέδιο οι ληστές». Επίσης, εκτιμάται ότι θα βρεθεί αξιοποιήσιμο γενετικό υλικό (DNA).

– Ελέγχονται και αξιολογούνται όλα τα στοιχεία που δίνουν απλοί πολίτες στις δ;yο τηλεφωνικές γραμμές που έχει δώσει η Ασφάλεια. Όμως και σ\’ αυτό το κομμάτι δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποιο σημαντικό στοιχείο, παρά μόνο γενικές απόψεις για το τι συνέβη στο μουσείο το πρωί της Παρασκευής.

– Μέσω ενός ειδικού λογισμικού αναλύονται όλες οι τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν από τις 7 το πρωί της περασμένης Παρασκευής μέχρι τις 8 της ίδια ημέρας. Στο παρελθόν τέτοιου είδους αναλύσεις έχουν δώσει στοιχεία σε πολύ σοβαρές υποθέσεις… Ωστόσο, είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία…

Παράλληλα, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ανέσυραν από το αρχείο παλιές υποθέσεις άγριων και μεγάλων ληστειών, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κοινά στοιχεία με τη ληστεία της Αρχαίας Ολυμπίας -διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο και δίνει το πλεονέκτημα στους ληστές να σβήσουν όλα τα ίχνη τους.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει πως ο εντοπισμός και η σύλληψη των ληστών του μουσείου πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί τότε θα ανοίξει η… όρεξη σε εγκληματικές οργανώσεις και κυκλώματα αρχαιοκαπήλων ολόκληρου του πλανήτη και θα βάλουν στο στόχαστρο τους μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Τέλος, μεταξύ των 65 αντικειμένων που αφαίρεσαν από τις πέντε προθήκες, βρισκόταν ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα της Μυκηναϊκής εποχής από την Άνθεια της Μεσσηνίας, το οποίο φέρει παράσταση ταυροκαθαψίων. Επίσης, ένα χάλκινο ειδώλιο δρομέα, που εκλάπη, επρόκειτο να ταξιδέψει στη Γερμανία για τη μεγάλη έκθεση «Ολυμπία: Μύθος και λατρεία», που θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους – Μπάου του Βερολίνου, τον επόμενο Αύγουστο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook