Ένα πρόστιμο που ξεπερνά κάθε προηγούμενο επέβαλε το ΣΔΟΕ σε ένα βενζινάδικο στην Σητεία της Κρήτης. Η χρηματική ποινή φτάνει τα 202,4 εκατ. και όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, πρόκειται για την πιο κραυγαλέα από τις εκατοντάδες των προστίμων που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες για λανθασμένες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα \”Ήφαιστος\” του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, στο δελτίο τύπου η ΠΟΠΕΚ αναφέρει τα εξής :

«Η ΠΟΠΕΚ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό ότι δεν χρειάζεται να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις για να εγκριθεί η δεύτερη δανειακή σύμβαση από την τρόικα, γιατί τα χρήματα βρέθηκαν.

Το ΣΔΟΕ εξασφάλισε τα απαιτούμενα έσοδα για τον προϋπολογισμό επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 202.435.589,08 ευρώ σε ένα πρατήριο στη Σητεία. Ο συγκεκριμένος πρατηριούχος είναι χωρίς αμφιβολία ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος στην ιστορία της ανθρωπότητας ο οποίος, αν θεωρήσουμε ότι τα στοιχεία του ΣΔΟΕ είναι σωστά, κατάφερε να διοχετεύσει στην αγορά σε διάστημα πέντε μηνών, από τον Ιανουάριο ως το Μάιο του 2011, περισσότερα από 103 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης.

Πρόκειται για ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5 % της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα για ολόκληρο το 2010 και ο πρατηριούχος της Σητείας, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, κατάφερε να την πουλήσει μόνος του!

Η υπόθεση αυτή είναι προφανώς γελοία. Το ζήτημα είναι όμως ότι οι πρατηριούχοι κάθε άλλο παρά διάθεση για γέλιο έχουν. Γιατί εκτός από τη συγκεκριμένη κραυγαλέα περίπτωση υπάρχουν χιλιάδες πρατήρια που θα κλείσουν τους επόμενους μήνες αν δεν ανακληθούν τα πρόστιμα που επέβαλε το ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα, όχι για λαθρεμπόριο αλλά για λανθασμένες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα «Ήφαιστος».

Μόνο στην Κρήτη για την οποία η ΠΟΠΕΚ διαθέτει τα επίσημα στοιχεία του ΣΔΟΕ, έχουν επιβληθεί (μέχρι στιγμής) πρόστιμα σε 205 πρατήρια καυσίμων. Σε 34 από αυτά τα πρόστιμα ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, και υπάρχουν πολλά πρατήρια που καλούνται να πληρώσουν από 200.000 ευρώ μέχρι… μισό εκατομμύριο.

Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν, επαναλαμβάνουμε ότι πολλοί πρατηριούχοι διέκοψαν την ενημέρωση του Ήφαιστου για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, στις αρχές του 2011 θεωρώντας ότι αφού σταμάτησε η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα πρατήρια στο κράτος, εξέλιπε και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο γίνονταν οι δηλώσεις στον Ήφαιστο.

Όταν διευκρινίσθηκε ότι οι πρατηριούχοι υποχρεούνταν να συνεχίσουν την ενημέρωση, οι δηλώσεις υπεβλήθησαν έστω και εκπρόθεσμα.

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να πειστεί η κυβέρνηση και οι βουλευτές που τη στηρίζουν ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το σύστημα «Ήφαιστος» δεν έχουν καμία σχέση όχι μόνο με λαθρεμπόριο καυσίμων αλλά και με την πραγματικότητα.

Είναι πρόστιμα που επιβλήθηκαν είτε από σφάλμα του συστήματος, είτε για εκπρόθεσμη δήλωση νόμιμων συναλλαγών με πετρέλαιο θέρμανσης, τις οποίες άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών έχει όλο το χρόνο και τα στοιχεία να ελέγξει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να ζητήσει συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για να κληθούν οι πρατηριούχοι να εκθέσουν το πρόβλημα στους βουλευτές και να παρθεί η απόφαση για νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Ας τελειώνει, επιτέλους, αυτή η εκκρεμότητα.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook