Η συμμετοχή της ΕΚΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα και η δυνατότητα μεγαλύτερου κουρέματος των ιδιωτών αποτελούν τα κρίσιμα ζητήματα που θα εξετασθούν στο απογευματινό Eurogroup.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στο χθεσινό Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες διεξήχθη σκληρή διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το PSI. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Ζανιάς μαζί με τον Γενικό  Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου,  σε συνεχή επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιμετώπισαν όλη την αλυσίδα των κρίσιμων θεμάτων:

Η συζήτηση για το «δεσμευμένο λογαριασμό»,  μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό  της χρέος εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ  η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.

Καθοριστικής σημασίας ήταν επίσης η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF), και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο της ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, η δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook