Tη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ότι θα συνεχίζει να στηρίζει με τις χρηματοδοτήσεις σε μεγάλα και μικρότερα επενδυτικά σχέδια καθώς και μέσω διαφόρων προγραμμάτων τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξέφρασε την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακελλάρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Σακελλάρης, οι συμφωνίες χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ το 2012 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν, παρά την κρίση που διανύει η Ελλάδα, το συνολικό ποσό του 2011 το οποίο ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2011 οι εκταμιεύσεις προς την ελληνική οικονομία από ήδη υπογεγραμμένα δάνεια ανήλθαν στο ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σακελλάρης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2012 η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα υποχωρήσει, γεγονός που θα δώσει έμφαση και στην περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων ενώ δεσμεύτηκε για την ταχεία και επιτυχή εφαρμογή πρωτοβουλιών, από πλευράς ΕΤΕπ, που θα συμβάλλουν στην ώθηση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

Επενδύσεις στην ενέργεια

Ήδη, η ΕΤΕπ εξετάζει διάφορα επενδυτικά σχέδια, και ανέφερε ενδεικτικά, ορισμένα μεγάλα έργα στην ενέργεια (παραγωγή και μεταφορά), συμπεριλαμβανομένων και των Ανανεώσιμων Πηγών, όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Μεγαλόπολη, καθώς βέβαια και στο φυσικό αέριο.

Επίσης, βρίσκεται σε συνεργασία με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της αστικής ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και άλλες πόλεις.

Με την δράση της η ΕΤΕπ θα ενισχύσει ένα ευρύ φάσμα μικρότερων έργων υποδομής που πραγματοποιούνται εν μέρει μέσω ΣΔΙΤ, στους τομείς παιδείας (σχολεία σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη), περιβάλλοντος (διαχείριση απορρήτων σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη), δημόσιας διοίκησης (δικαστικές κτιριακές εγκαταστάσεις σε Πάτρα και Ηράκλειο) και ενέργειας με μικρότερης κλίμακας έργα ΑΠΕ.

Ο κ. Σακελλάρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τίθεται σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα παράσχει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ενός μηχανισμού εγγυήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο αυτό, λόγω μόχλευσης, θα επιτρέψει την διάθεση συνολικά 1 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό με περαιτέρω μόχλευση από τις ενδιάμεσες τράπεζες θα διοχετεύσει συνολικά περίπου 2 δισ. ευρώ για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, είπε ο κ. Σακελλάρης, επισημαίνοντας ότι αισιοδοξεί πως η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι το Μάρτιο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook