«Το μόνο που ζητούμε είναι να φύγει ο ρωσικός στρατός από όλη την Ουκρανία» ανέφεραν κυρίως Ουκρανές που ζουν στα Χανιά οι οποίες μαζί με Χανιώτες που συμπαραστέκονται, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 24/2, μπροστά από την δημοτική αγορά των Χανίων για την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Mαργαρίτα Μεντλμπει – Βολάνη από την Μαριούπολη, ζει στα Χανιά 15 χρόνια, αλλά ο τελευταίος χρόνος έχει αλλάξει ριζικά την ζωή της και στα Χανιά.

«Πονάει όλους μας, παρόλο που δεν είμαστε εκεί έχει αλλάξει η καθημερινότητά μας. Όλη η σκέψη μας είναι εκεί» μας είπε, ενώ ερωτώμενη σε τι ελπίζουν η απάντηση ήταν συγκλονιστική:

«Στην αρχή όλοι ελπίζαμε ότι θα ξεσηκωθεί ο λαός που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και θα σταματήσουμε τον τρομοκράτη τον Πούτιν. Αλλά δεν έγινε και τώρα – είναι άσχημα λόγια αυτά που θα πω αλλά είναι αλήθεια – όλος ο Ουκρανικός λαός ελπίζει ότι θα πεθάνει αυτός και θα σταματήσει ο πόλεμος….»

«Το μόνο που ζητάμε είναι ότι είχε ζητήσει και ο Ελληνικός λαός. Ελευθερία ή θάνατο» είπε η Άλα Κατσουρ από την Οδησσό, η οποία επίσης ζει 15 χρόνια στα Χανιά.

Ερωτώμενη για το πώς ένοιωσε σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο όταν άκουσε την εισβολή του Ρωσικού στρατού απάντησε: «Βρίσκεσαι σε μια πολύ περίεργη κατάσταση, είναι αδύνατο να το πιστέψεις. Ήμουν από τα άτομα που δεν ξαφνιάστηκα εντελώς, περιμέναμε μια τέτοια εξέλιξη γιατί ο πόλεμος στην ουσία ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια και όχι πριν από ένα χρόνο. Παρόλο που το περιμένεις ότι η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει εκεί (στον πόλεμο) είναι τελείως αδιανόητο και τεράστιο σοκ!».

Σε ότι αφορά στο τι ελπίζει είπε ότι μετά τους βομβαρδισμούς του Χειμώνα σε εγκαταστάσεις ρέυματος και νερού, ο Ουκρανικός λαός είναι πολύ θυμωμένος και το μόνο που ζητά είναι «να αδειάσουν το έδαφος της Ουκρανίας, να πάνε στα σπίτια τους, έχουν το μεγαλύτερο κράτος στον κόσμο, δεν τους φτάνουν αυτά που έχουν πάνε και κάνουν ό,τι κάνουν σε ποιον; Ορθόδοξα, εντός εισαγωγικών πια αδέλφια, σκοτώνουν ορθόδοξα αδέλφια!».

Οι Ουκρανοί παρέμειναν για αρκετή ώρα διαδηλώνοντας ειρηνικά, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα για την χώρα τους και την ειρήνη.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook