«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη νέα διεθνή βοήθεια, μόνο εάν εφαρμόσει γρήγορα τις υπεσχημένες πολιτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα γίνει τίποτα αυτόματα, οι προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρωθούν» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε και χαρακτήρισε το πακέτο των 130 δισ. ευρώ και την παραίτηση των τραπεζών από τις απαιτήσεις τους «αποτέλεσμα ευθύνης, το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει σε δρόμο βιώσιμης οικονομικής εξυγίανσης».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δρομολογήσει μια σειρά από νόμους, με τους οποίους θα αναδιοργανωθούν οι τομείς της υγείας, της διοίκησης των περιφερειών, των φορολογικών υπηρεσιών, των συντάξεων, των στατιστικών δεδομένων και της αγοράς εργασίας.

Στις αρχές Μαρτίου το Eurogroup θα επανεξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ενώ ένας ειδικός λογαριασμός θα διασφαλίζει ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα γίνεται κατά προτεραιότητα.

Αναφερόμενος στην ατμόσφαιρα της συνεδρίασης, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για \”ψύχραιμη\” και \”αντικειμενική\” αξιολόγηση και για συμφωνία όλων ότι έπρεπε οπωσδήποτε να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην μπορεί να πληρώσει το χρέος των 14,5 δισεκατομμυρίων στις 20 Μαρτίου.

«Δεν είχαμε χρόνο για αναβολή. Ως Eurogroup πρέπει να λειτουργήσουμε και ως εγγυητές του κυρίαρχου λαού, δηλαδή των πολιτών των υπόλοιπων 16 κρατών – μελών της Ευρωζώνης και βεβαίως να βγάλουμε και συμπεράσματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook