Καθοριστική λύση δίνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σε πολλούς Χανιώτες που κατέχουν ακίνητα του δημοσίου κυρίως, ως προέκταση των ιδιοκτησιών τους, τα λεγόμενα “κατεχόμενα” χωρίς αυτά τα ακίνητα να καλύπτονται από κάποιο νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ακίνητα που πολλοί Χανιώτες αξιοποιούν είτε ως κατοικία, είτε ως επιχείρηση.

Πρόκειται για ένα “διαχρονικό πρόβλημα” που αφορά την “ιδιωτική περιουσία του δημοσίου” και είναι κάτι που επεσήμανε τις προηγούμενες ημέρες, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης.

Ειδικά, για τα Χανιά, με το νέο σχέδιο νόμου δίδεται καθοριστική λύση σε πολίτες που έχουν τέτοια ακίνητα σε περιοχές, όπως πχ (και κυρίως) ο Σταλός, αλλά επίσης η Κίσαμο2 και τα Ταμπακαριά. Σε αυτές τις περιοχές, ενδεχομένως και σε άλλες, έχουν προκύψει χρόνια προβλήματα με την οριοθέτηση του παλαιού αιγιαλού. Στο νέο σχέδιο νόμου όμως, ο παλαιός αιγιαλός δεν συμπεριλαμβάνεται στα εξαιρούμενα ακίνητα, άρα είναι εντός των προβλέψεων του νομοσχεδίου, θέμα στο οποίο συνεισέφερε σημαντικά με δικές της εισηγήσεις και η βουλευτής Χανίων ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Μάλιστα, ο βουλευτής Χανίων ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης είχε μια συνάντηση με κατοίκους του Σταλού, ιδιοκτήτες κατεχόμενων ακινήτων στους οποίος επεσήμανε τις λύσεις που δίδονται πλέον με το νέο σχέδιο νόμου.

Στο ίδιο πλαίσιο τίθεται και η πρόταση βελτίωσης που κατέθεσε ο Βασίλης Διγαλάκης περί βελτίωσης ειδικότερης ρύθμισης του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα του Άρθρου 14, το οποίο “αφορά στις συνέπειες της υποβολής αίτησης εξαγοράς και με την παράγραφο 3 προβλέπεται ότι μετά τη μεταγραφή ή καταχώριση της απόφασης εξαγοράς στο κατά τόπο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο, οι εκκρεμείς δίκες ανάμεσα στο Δημόσιο και τον αιτούντα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του δημοσίου ακινήτου καταργούνται, τα μέτρα προστασίας ανακαλούνται και τα βεβαιωθέντα και μη εξοφληθέντα Πρωτόκολλα Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (ΠΚΑΑΧ) και τα Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής (ΠΔΑ) διαγράφονται. Σημαντική πρόταση αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί Χανιώτες βρίσκονται σε διαδικασία εκκρεμών δικών με το δημόσιο, ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Η πρόταση Διγαλάκη για τον συμψηφισμό των προστιμών

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα τέθηκε στην ομιλία του Βασίλη Διαγαλάκη στη Βουλή καταθέτοντας ο ίδιος και την πρότασή του. Με τον νέο νόμο, όποιοι αγοράσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα από το δημόσιο καταργούνται οι δίκες και τα πρόστιμα διαγράφονται. Ο κ. Διγαλάκης ζήτησε αν κάποιοι είχαν πληρώσει ήδη, πρόστιμα να συμψηφιστούν τα πρόστιμα με το τίμημα εξαγοράς μέχρι την αξία του τιμήματος εξαγοράς του ακινήτου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη φάση, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει σε δεύτερη φάση με μια τροπολογία του συγκεκριμένου νόμου, η οποία θα διευκολύνει εκατοντάδες πολίτες και δη, στα Χανιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook