Σοκ προκάλεσε στην Ιταλία η είδηση ότι μια 50χρονη γυναίκα η οποία βρίσκεται σε κώμα παρέμεινε δεμένη επί τέσσερις ημέρες σε κρεβάτι του τμήματος πρώτων βοηθειών του νοσοκομείου Umberto Primo, χωρίς να της παρασχεθεί η πρέπουσα φροντίδα.

Το γεγονός κατήγγειλαν οι δυο ιταλοί γερουσιαστές Ινιάτσιο Μαρίνο και Ντομένικο Γκραμάτσιο, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στο νοσοκομείο χωρίς να ειδοποιήσουν για την «έφοδό» τους τούς υπεύθυνους της διεύθυνσης.

Η εισαγγελία της ιταλικής πρωτεύουσας έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα έρευνα, ενώ ο υπουργός υγείας, Ρενάτο Μπαλντούτσι δήλωσε ότι «αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί».

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος του «πρώτων βοηθειών» του Umberto Primo απάντησε ότι «όντως η γυναίκα είναι σε κώμα, λόγω ισχυρού κρανιοεγκεφαλικού τραύματος, αλλά της παρέχεται η καλύτερη δυνατή αγωγή», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, δεν είναι στην δικαιοδοσία του να βρει κλίνη και δωμάτιο για τους ασθενείς, όταν το νοσοκομείο είναι πλήρες».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προσθέτουν ότι οι γερουσιαστές βρήκαν την 50χρονη γυναίκα με τα πόδια και τα χέρια σφιχτά δεμένα, ακινητοποιημένα στο κρεβάτι «για να μην πέσει» όπως εξήγησε το νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τους Ινιάτσιο Μαρίνο και Ντομένικο Γκραμάτσιο «η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο: σε χώρο του πρώτων βοηθειών που θα έπρεπε να φιλοξενεί το πολύ οκτώ ασθενείς έχουν τοποθετηθεί είκοσι ράντζα με άλλους τόσους αρρώστους οι οποίοι περιμένουν ακόμη και τρεις με τέσσερις ημέρες μέχρι να τους ανακοινωθεί σε ποιο τμήμα του νοσοκομείου θα πρέπει να μεταφερθούν».