Η ρετινόλη μοιάζει πάντα με μια υπέροχη ιδέα μέχρι να μετατρέψει το πρόσωπό σας σε μια ξεφλουδισμένη, ξηρή «έρημο», στην περίπτωση που έχετε ευαίσθητο δέρμα. Ενώ το συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας διαθέτει έναν μακρύ κατάλογο πλεονεκτημάτων, είναι, επίσης, συχνά δύσκολο να ενσωματωθεί σε μια ρουτίνα ομορφιάς, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα. Αλλά αν κάνετε «σάντουιτς» τη ρετινόλη ανάμεσα σε δύο ενυδατικές κρέμες, μπορεί να είναι μια πιο ομαλή διαδικασία.

Γνωστό ως μέθοδος «σάντουιτς ρετινόλης», αυτό το κόλπο συνδυάζει τη δύναμη της ρετινόλης με τις θρεπτικές ιδιότητες μιας ενυδατικής κρέμας. Το τελευταίο προϊόν λειτουργεί για να αντισταθμίσει τον ερεθισμό και άλλες δερματικές αντιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν όταν αρχίζετε για πρώτη φορά να χρησιμοποιείτε μια ρετινόλη

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την εφαρμογή της ρετινόλης

Γιατί ένα τόσο διάσημο συστατικό είναι, όμως, αποδεικνύεται τόσο προβληματικό; Πρόκειται για ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που προστίθεται σε κρέμες και ορούς για να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου εργασιών των κυττάρων του δέρματος, εξηγεί στο Bustle η Dr. Marisa Garshick, δερματολόγος και κλινική επίκουρη καθηγήτρια στο Cornell.

Αυτό βοηθά στην πρόληψη των φραγμένων πόρων και της ακμής και λειτουργεί, επίσης, για την ενίσχυση του κολλαγόνου για να βελτιώσει την εμφάνιση της υφής του δέρματός σας. Όταν χρησιμοποιείται σε τακτική βάση, η ρετινόλη μπορεί να μεταμορφώσει μια θαμπή επιδερμίδα στο λαμπερό δέρμα των ονείρων σας. Αλλά υπάρχει σίγουρα μια περίοδος προσαρμογής.

Ακόμη και όταν ακολουθείτε τις οδηγίες, είναι εξαιρετικά συνηθισμένο η ρετινόλη να προκαλεί ξηρότητα του δέρματος, ξεφλούδισμα, ερυθρότητα και ερεθισμό, λέει ο Dr. Brendan Camp, δερματολόγος στο MDCS Dermatology στο Μανχάταν. «Αυτός ο τύπος αντίδρασης αναφέρεται μερικές φορές ως δερματίτιδα από ρετινόλη», εξηγεί στο Bustle. «Η δερματίτιδα από ρετινόλη εμφανίζεται λόγω βλάβης ή ερεθισμού του δερματικού φραγμού».

Ενώ μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε, οι παρενέργειες της ρετινόλης είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή είστε επιρρεπείς στη ροδόχρου ακμή, λέει η Garshick. Μπορείτε να περιμένετε μερικές εβδομάδες για να δείτε αν αυτά τα συμπτώματα υποχωρήσουν από μόνα τους καθώς το πρόσωπό σας προσαρμόζεται, ή να βοηθήσετε τα πράγματα δοκιμάζοντας τη μέθοδο «σάντουιτς ρετινόλης». Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το εγκεκριμένο από τους ειδικούς beauty hack.

«Σάντουιτς ρετινόλης»: Τα οφέλη του για το δέρμα

Σκεφτείτε τη μέθοδο σάντουιτς με ρετινόλη ως έναν τρόπο να τοποθετείτε στρατηγικά τα προϊόντα περιποίησης του δέρματός σας. Αντί να εφαρμόζετε τη ρετινόλη απευθείας στο δέρμα σας, η ιδέα είναι να τοποθετήσετε πρώτα ένα ενυδατικό ρυθμιστικό προϊόν. «Ένα σάντουιτς ρετινόλης μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες της ρετινόλης δημιουργώντας ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του προϊόντος και του δέρματος», λέει ο Camp.

Το πρώτο στρώμα ενυδατικής κρέμας όχι μόνο παρέχει ενυδάτωση, αλλά βοηθά, επίσης, στον περιορισμό της ποσότητας ρετινόλης που απορροφάται από το δέρμα σας, το οποίο με τη σειρά του προστατεύει το φράγμα του δέρματος, εξηγεί. Βασικά, είναι ένας τρόπος για να εισαγάγετε λίγο λιγότερο προϊόν, ώστε το δέρμα σας να έχει την ευκαιρία να προσαρμοστεί.

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα άτομα με ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, καθώς διευκολύνει την ανοχή της ρετινόλης, λέει η Dr. Lauren Penzi, δερματολόγος του MDCS Dermatology. «Το πρώτο στρώμα της ενυδατικής κρέμας μπορεί να λειτουργήσει ως φράγμα που μπορεί να εμποδίσει τη ρετινόλη να διεισδύσει στο δέρμα στο βαθύτερο δερματικό στρώμα», εξηγεί στο Bustle. «Στη συνέχεια, το ανώτερο στρώμα [της ενυδατικής κρέμας] βοηθά στην πρόληψη πιθανών ερεθισμών, όπως ξηρότητα, κνησμός, ερυθρότητα και απολέπιση».

«Σάντουιτς ρετινόλης»: Πώς να εφαρμόσετε τη μέθοδο

Βήμα πρώτο: Καθαρίστε & ενυδατώστε
Αφού καθαρίσετε και στεγνώσετε καλά το πρόσωπό σας, η Penzi συνιστά να απλώσετε ένα λεπτό στρώμα από μια βασική, ελαφριά ενυδατική κρέμα.

Βήμα δεύτερο: Εφαρμόστε ρετινόλη
Απλώστε με απαλές κινήσεις ένα λεπτό στρώμα ρετινόλης, αποφεύγοντας τα βλέφαρα και τα χείλη σας. Μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Βήμα τρίτο: Ενυδάτωση ξανά
Για την τρίτη στρώση, επιλέξτε μια ελαφρώς πιο παχύρρευστη κρέμα ή τζελ για να σφραγίσετε τη ρετινόλη σας και να προστατεύσετε τον φραγμό του δέρματός σας.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook