Και οι δύο είναι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που σχεδιάζουν νέα retail parks στην περιοχή της Αλικαρνασσού, σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο.

Μάλιστα, μια ακόμη μεγάλη επένδυση αναμένεται να προκύψει στην περιοχή όταν ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλι. Σύμφωνα με τα σχέδια της Κυβέρνησης, το παλιό τότε αεροδρόμιο θα αξιοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη ο τρόπος ούτε ο φορέας που θα το δρομολογήσει.

Μέχρι στιγμής δύο είναι οι μεγάλες εμπορικές επενδύσεις στο Ηράκλειο.

Το νέο retail park του Ομίλου Φουρλή και της Ten Brinke

Πράσινο φως για το νέο εμπορικό πάρκο του Ομίλου Φουρλή και της Ten Brinke στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το νέο retail park. Θα κατασκευαστεί σε έκταση 40 στρεμμάτων στην περιοχή Αοράκια του Δήμου Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο.

To νέο εμπορικό πάρκο στο Ηράκλειο Κρήτης είναι το πιο ανώριμο μέχρι στιγμής από τα 3 πρότζεκτ.

To κτίριο θα χωρίζεται σε τρία ισόγεια καταστήματα, με πρόσοψη – είσοδο προς τον νότο, τα οποία διαθέτουν υπόγειους βοηθητικούς & κύριους χώρους.

Το ισόγειο έχει συνολική επιφάνεια δόμησης 7885,61 m2 & το υπόγειο έχει συνολική επιφάνεια 6685,07 m2. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης του κτηρίου ανέρχεται στα 7888,44 m2.

Η συνολική επιφάνεια των χώρων που θα κατασκευαστούν θα είναι 14.000 τ.μ. ενώ η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια θα ανέλθει σε 10.600 τ.μ..

Στο ισόγειο αναπτύσσονται οι χώροι έκθεσης & πώλησης προϊόντων καθώς & λοιποί υποστηρικτικοί χώροι (π.χ. εστίασης, wc, γραφεία).

Κάτω από την επιφάνεια του ισογείου κτιρίου αναπτύσσεται το υπόγειο με τους βοηθητικούς χώρους αποθήκευσης, των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κλπ χώρων όπως των χώρων ανελκυστήρων, των εξόδων & διαδρόμων κινδύνου κλπ, και τους κυρίους χώρους όπως τα γραφεία, χώροι για το προσωπικό καθώς & χώροι πώλησης.

Στον περιβάλλοντα χώρο και ειδικότερα στην νότια πλευρά του γηπέδου αναπτύσσεται υπαίθριος χώρος στάθμευσης με συνολικά 440 θέσεις στάθμευσης, στις οποίες περιλαμβάνονται θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ καθώς και θέσεις ηλεκτροφόρτισης των οχημάτων (κοινών & ΑΜΕΑ) .

Το εμπορικό πάρκο θα διαθέτει μεσαίου μεγέθους κατάστημα IKEA.

Θα βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομική θέση καθώς η τοποθεσία του οικοπέδου είναι στρατηγική, δίπλα στο υφιστάμενο αεροδρόμιο του Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” και με εξαιρετική προβολή στον ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης).

Σε αρκετά κοντινή απόσταση βρίσκεται και το κέντρο της ίδιας της πόλης του Ηρακλείου.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΜΑΝΤΕΝΚΟ Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν με 50% ο Όμιλος Φουρλή (μέσω της Trade Estates) και με 50% η Ten Brinke.

To νέο mega retail park μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει το νέο mega retail park στο Ηράκλειο που εφόσον εγκριθεί θα χαρακτηριστεί ως Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας.

Ο λόγος για την επένδυση που αφορά την «Κατασκευή και Λειτουργία ενός Καινοτόμου Πολιτιστικού και Εμπορικού Πάρκου Αναψυχής» της εταιρείας ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. στην περιοχή Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης.

Ειδικότερα, το εμπορικό πάρκο θα διαθέτει δομημένη επιφάνεια 54.917 τ.μ. η οποία δύναται να φιλοξενήσει ογδόντα οκτώ (88) καταστήματα εμβαδού έως 600μ2 και εννέα (9) μεγαλύτερα καταστήματα.

Ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε 82,67 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 477 νέες ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) κατά τη διάρκεια λειτουργίας του.

Το έργο θα υλοποιηθεί στην θέση «2 ΑΟΡΑΚΙΑ» της περιοχής Νέας Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.

Η περιοχή που θα γίνει το νέο εμπορικό πάρκο της ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ στο Ηράκλειο Κρήτης – Πηγή: Enterprise Greece

Σημειώνεται ότι η επένδυση είχε ήδη εγκριθεί ως Στρατηγική Επένδυση από το 2019 και το 2021 (η τροποποίηση της επένδυσης), ωστόσο με νέα αίτησή της προς την Enterprise Greece η εταιρεία ζητά να υπαχθεί στην κατηγορία των Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας.

Αυτές αφορούν επενδύσεις που χρηματοδοτούνται μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχουν αυστηρό ορίζοντα ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Στην κατηγορία αυτή μπορούν να υπαχθούν επενδύσεις που αφορούν συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας, όπως η “πράσινη” ή η ψηφιακή μετάβαση.

bizness.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook