Ο άνδρας μολύνθηκε από θανατηφόρο αμοιβάδα του γλυκού νερού που καταστρέφει τον εγκέφαλο.
Ένας κάτοικος της Φλόριντα έχασε τη ζωή του μετά τη μόλυνσή του από μία αμοιβάδα που καταστρέφει τον εγκέφαλο, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι της Υγείας. Ο άνδρας πιθανότατα μολύνθηκε κάνοντας πλύσεις στη μύτη του με νερό της βρύσης.

Το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα στην Κομητεία Charlotte είχε ανακοινώσει τη μόλυνση του άνδρα στις 23 Φεβρουαρίου. Αργά το βράδυ, όμως, έγινε γνωστό ότι ο άνδρας έχασε τελικά τη ζωή του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η αμοιβάδα που μόλυνε τον άνδρα ανήκει στο είδος naegleri fowleri. Η μόλυνση με αυτήν μπορεί να συμβεί μόνο όταν εισέλθει στον οργανισμό μολυσμένο νερό από τη μύτη. Δεν μπορεί να μολυνθεί κανείς πίνοντας τρεχούμενο νερό, επειδή τα οξέα του στομάχου την καταστρέφουν.

Οι άνθρωποι που μολύνονται μέσω της μύτης από την αμοιβάδα εκδηλώνουν μία νόσο που ονομάζεται πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

  • Πονοκέφαλο
  • Πυρετό
  • Ναυτία και έμετο
  • Αποπροσανατολισμό
  • Δυσκαμψία του αυχένα
  • Απώλεια ισορροπίας
  • Επιληπτικές κρίσεις ή/και παραισθήσεις
  • Σπάνια και θανατηφόρος


Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα από αμοιβάδα είναι σπάνια νόσος. Είναι επίσης σχεδόν πάντοτε θανατηφόρος. Από τα 154 άτομα που μολύνθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1962 και 2021, μόνο οι τέσσερις επέζησαν.

Όταν η αμοιβάδα εισβάλλει στη μύτη, χρησιμοποιεί το οσφρητικό νεύρο για να φθάσει έως τον εγκέφαλο, τον οποίο αρχίζει να καταστρέφει. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-12 ημέρες (μέσος όρος: 5 ημέρες) μετά την είσοδό της στη μύτη. Οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους εντός 1-18 ημερών (μέσος όρος: 5 ημέρες) από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα CDC επισημαίνουν ότι επειδή η νόσος εξελίσσεται ραγδαία, η διάγνωση γίνεται μερικές φορές μετά τον θάνατο του ασθενούς.

Όχι πλύσεις με νερό της βρύσης

Η αμοιβάδα naegleria fowleri είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που ζει στο χώμα και στο γλυκό νερό σε όλο τον κόσμο. Κυρίως ζει σε ζεστά νερά, όπως σε πισίνες, λίμνες κ.λπ. Οι λοιμώξεις τον χειμώνα είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ποτέ δεν πρέπει να κάνουμε πλύσεις στη μύτη με το νερό της βρύσης. Απείρως ασφαλέστερο είναι να χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό. Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να κάνει πλύσεις με νερό βρύσης, πρέπει πρώτα να το βράσει για τουλάχιστον 1 λεπτό για να απολυμανθεί και να περιμένει να κρυώσει.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην εισέρχεται στη μύτη γλυκό νερό στη διάρκεια του ντους ή της κολύμβησης σε γλυκό νερό, κατά το πλύσιμο του προσώπου ή κατά το παιχνίδι με το νερό, τονίζει το υπουργείο Υγείας της Φλόριντας.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook