eurokinissi/Λεωνίδας Τζεκας

Για τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και τις δυσκολίες που υπάρχουν μίλησε στο Action24 o καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

«Πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στη συλλογή του γενετικού υλικού. Οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται σε ατυχήματα αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ λόγω του τραγικού γεγονότος των Δίδυμων Πύργων. Για να δείτε πόσο δύσκολες είναι αυτές οι διαδικασίες, στην περίπτωση των Δίδυμων Πύργων έγινε ταυτοποίηση ενός ατόμου μετά από 21 χρόνια», ανέφερε αρχικά ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Δεν είναι εύκολο όταν τα θύματα και οι σοροί έχουν εκτεθεί σε κακώσεις, στον ήλιο και κυρίως σε πυρκαγιά. Στην περίπτωση της Λάρισας, το πρόβλημα είναι ότι είχαμε πυρκαγιά. Ας οπλιστούμε με υπομονή και πιστεύω ότι θα αποδοθούν οι νεκροί στους συγγενείς τους», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Υπάρχει και η ακραία περίπτωση να μη μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση τα εργαστήρια επιδιώκουν να απομονώσουν DNA από τα δόντια ή τα οστά γενικά. Οι τεχνολογίες DNA έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε ραγδαίο ρυθμό. Πέρσι ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του DNA του ανθρώπου, γνωρίζουμε πλέον το γενετικό μας υλικό και μπορούν να δοθούν απαντήσεις», τονίζει ο καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ για την τραγωδία στα Τέμπη.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook