Όπως σας είχαμε προ-αναφέρει ο κύκλος των πρώτων επαφών αποτελεί γεγονός, με την ολοκλήρωση των επισκέψεων των στελεχών και μάλιστα ανωτάτων από τις εταιρείες ΣΕΚΑΒΙΝ ( συμφερόντων Βαρδινογιάννη) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,ΟΛΘ ΑΕ (Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης) και του ομίλου Γκριμάλντι, μιας και το σχήμα στο οποίο μετείχε και ο τοπικός επιχειρηματίας Αντώνης Καράτζης με την ΤΕΚΑΛ απέσυρε τελικά το ενδιαφέρον του.

Ο μοναδικός ωστόσο επενδυτής που παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο λιμάνι του Ηρακλείου για την διαδικασία γνωριμίας και ενημέρωσης, ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιταλικού Ομίλου,Εμμανουελ Γκριμάλντι μαζί με τους στενότερους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες ο Ιταλός μεγαλοεφοπλιστής έφτασε νωρίς το πρωί με το πλοίο των Μινωικών Γραμμών «Φαιστός Παλλάς» και εν συνέχεια επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού όπου πραγματοποίησε συνάντηση με την Διοίκηση,ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για τα οικονομικά μεγέθη του λιμένα.

Είναι επίσης γνωστό,και μάλιστα ο ίδιος σε παλαιότερη ερώτηση μας κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Ομίλου στην Σικελία το 2019 είχε ξεκαθαρίσει ότι όχι μόνο θα διεκδικήσει το λιμάνι,αλλά πολύ περισσότερο,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα δεχτώ να είμαι νοικάρης στο σπίτι μας» εννοώντας την φυσική έδρα των Μινωικών Γραμμών της οποίας είναι και ο ιδιοκτήτης.

Ο ίδιος αναχώρησε το ίδιο βράδυ ξανά για Πειραιά,και από εκεί για την Νάπολη της Ιταλίας.

Από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας,υπήρξε ενδιαφέρον για τα οικονομικά στοιχεία του λιμένα και τις προοπτικές του,καθώς και για τις επενδύσεις που πρέπει να πραγματοποιήσει ο νέος επενδυτής,προκειμένου το λιμάνι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών με σοβαρές επενδυτικές προτάσεις και αναπτυξιακό πλάνο,που θα καθιστά τον λιμένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό στο ναυτιλιακό περιβάλλον και στις θαλάσσιες μεταφορές.

Η κρουαζιέρα και οι προοπτικές της, η ενεργειακή μετάβαση και οι δυνατότητες φιλοξενίας εμπορευματοκιβωτίων και οχημάτων ως σημείο μεταφόρτωσης, τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων από όλους σχεδόν τους ενδιαφερόμενους ενώ οι εκπρόσωποι της ΣΕΚΑΒΙΝ έκαναν λόγο και για τη διερεύνηση της δυνατότητας του εφοδιασμού καυσίμων σε πλοία.

Κάθε αντιπροσωπεία παρέμεινε μια ημέρα όπου και ολοκλήρωσε την επαφή γνωριμίας και την «έρευνα» που θα βοηθήσει στην κατάρτιση της τελικής προσφοράς στον διαγωνισμό αξιοποίησης που θα διενεργηθεί εντός του 2023 με μοναδικό αστάθμητο παράγοντα την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Η Διοίκηση του ΟΛΗ ΑΕ στάθηκε απ ότι πληροφορηθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων,υπερασπιζόμενη άλλωστε το θετικό έργο που έχει παραχθεί στον λιμένα,και παρά τις αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει,όπως η κρίση της πανδημίας μετά το έτος 2019 οπότε και ανέλαβε το «τιμόνι» της Αρχής.

Η αύξηση της κίνησης και της κερδοφορίας κατά το 2022 και οι ενέργειες της πράσινης μετάβασης εντυπωσίασαν τους υποψήφιους επενδυτές που επέστρεψαν στην έδρα τους με πολλές σημειώσεις και πληθώρα δεδομένων που θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν και να ζυγίσουν αν τους συμφέρει και με τι χρηματικό ποσό να «χτυπήσουν» τον λιμένα στον επικείμενο διαγωνισμό.

Κώστας Συλιγάρδος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook