Επίσημο αίτημα προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για να ζητήσει από την Ε.Ε. την ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ως μοναδικού τρόπου για να σταματήσει η κατρακύλα των τιμών στο ελαιόλαδο, υπέβαλλε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ). Μάλιστα στο υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ προς τον κ.Κ.Σκανδαλίδη επισημαίνεται πως ήδη η υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας έχει υποβάλλει το αίτημα και καλείται και ο Έλληνας υπουργός να συνδράμει στις προσπάθειες της Ισπανίδας ομολόγου του.

Στο υπόμνημα τονίζεται πως τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον τομέα της ελαιοκομίας της Κρήτης με αποκορύφωμα τη συνεχή πτώση των τιμών του ελαιολάδου που έφτασαν στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο της τελευταίας 12/ετίας, συνεχώς επιδεινώνονται, οδηγώντας τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση και η μερική η ολική εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας κατά περιοχές είναι πλέον γεγονός.

Η εξέλιξη αυτή έχει σοβαρές γενικότερες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για όλη την Κρήτη, δεδομένου ότι η ελαιοκομία αποτελεί τον ένα από τους δυο βασικούς οικονομικούς πόρους του νησιού (ο άλλος είναι ο τουρισμός).

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΔΗΚ στον όποιο μετέχουν όλοι σχεδόν οι Δήμοι του νησιού αφού συζήτησε το πρόβλημα των τιμών ελαιολάδου αποφάσισε όπως σας ζητήσει να υποβάλλετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημο αίτημα για την ενεργοποίηση του Μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης και την παράλληλη απλοποίηση και βελτίωση του με αύξηση των τιμών αναφοράς για την εφαρμογή του στα 2,50 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο» επισημαίνεται στο υπόμνημα ενώ σε ότι αφορά στους λόγους που επιβάλλουν την υποβολή του αιτήματος αναφέρονται τα εξής :

« –Η πτώση των τιμών του ελαιολάδου που άρχισε από το Φθινόπωρο του 2009, όποτε λόγω της προηγηθείσας εφαρμογής του μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης είχαν ανακάμψει στα 2,50 ευρώ, συνεχίστηκε σταδιακά φθάνοντας σήμερα και μέχρι 1,90 ευρώ για οξύτητα 0,3 βαθμούς και επομένως στα 1,75 ευρώ για ελαιόλαδο 0,8% οξύτητας, που αντιστοιχεί στην ποιοτική κατηγορία του «εξαιρετικού παρθένου».

Ήδη έχουν προσεγγιστεί τα όρια των τιμών αναφοράς που καθορίζει ο Καν. 1234/2007 (άρθρο 33) για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης, αφού σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτό το Μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί όταν οι μέσες τιμές κατέβουν για «αντιπροσωπευτικό χρόνο» κάτω από 1,779 ευρώ για το «Έξτρα Παρθένο» (οξύτ. μέχρι 0,8), κάτω από 1,710 ευρώ για το «Παρθένο» (οξυτ. μέχρι 2,0) και 1,524 ευρώ για το «Βιομηχανικό» ( οξυτ. άνω των 2 βαθμών).

– Ο «αντιπροσωπευτικός χρόνος» πτώσης των τιμών στα επίπεδα αυτά, που δεν είχε καθοριστεί με τον Κανονισμό αυτό, καθορίστηκε τελικά για το ελαιόλαδο από τον Καν.826/2008 (αρθρο4) σε τουλάχιστο δυο βδομάδες, χρόνος ο οποίος στην Κρήτη έχει ήδη υπερκαλυφθεί όπως προκύπτει από τα στοιχεία του «Παρατηρητηρίου Τιμών» του ΣΕΔΗΚ τα οποία μπορούμε να σας αποστείλουμε.

-Η υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, κα Rosa Aguilar, υιοθετώντας προτάσεις των Αγροτικών Οργανώσεων της χώρας της, έχει ήδη υποβάλει για δεύτερη φορά το αίτημα, της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης, αποστέλλοντας μάλιστα εκπροσώπους της στις Βρυξέλλες με την εντολή να ζητήσουν και την αύξηση των τιμών αναφοράς εφαρμογής του Μέτρου σε 2,40 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο.

Παράλληλο αίτημα με την Ισπανία έχουν υποβάλλει και οι Ευρωπαϊκές Αγροτοσυνεταιρικές Οργανώσεις COPA- COGECA πρόσφατα
.

Μετά τα παραπάνω, σας παρακαλούμε, όπως ζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενεργοποίηση του Μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης και την παράλληλη βελτίωσή του με την απλοποίησή του και αύξηση των τιμών αναφοράς στο επίπεδο των 2,50 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο συνδράμοντας τις προσπάθειες για το ίδιο θέμα της Ισπανίας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook