Οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2011, σε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα», σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Σε δημοσίευμα των Financial Times σημειώνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο εκτιμά ότι θα υπάρξουν τιμές – ρεκόρ για τους παραγωγούς σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας για το καλλιεργητικό έτος που ξεκινά με τις σοδειές του 2011.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν οι τιμές χονδρικής θα περάσουν στην τιμή καταναλωτή.

Η προειδοποίηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια ανησυχία για την άνοδο του πληθωρισμού και για τον κίνδυνο αναταραχών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, Τζόζεφ Γκλάουμπερ, είπε στη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση του αγροτικού-επιχειρηματικού κόσμου που έγινε στην Ουάσινγκτον, ότι παρά την αύξηση των καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας, στα σιτηρά και τους ελαιόσπορους αναμένεται ότι θα είναι «σφιχτή» η αγορά και το 2011-2012, λόγω των ισχυρών εξαγωγών και της ζήτησης βιοκαυσίμων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook