Οι ΗΠΑ εξετάζουν πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τη Συριακή αντιπολίτευση, όπως αποκάλυψε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα η Συρία είναι μια πολιτική λύση γι\’ αυτό και δεν θέλουμε να προβούμε σε άλλα μέτρα δράσης που θα συνέβαλαν σε μια ακόμη μεγαλύτερη στρατικοποίηση της χώρας», τόνισε με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, προσθέτοντας ωστόσο με νόημα ότι «δεν έχουμε αποκλείσει εντελώς αυτή την επιλογή».

«Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τον [πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ] αλ-Άσαντ να υποκύψει την πίεση που του ασκείται [να αποχωρήσει από την εξουσία], τότε πρέπει να αναλογιστούμε τη χρήση κάποιων επιπρόσθετων ενεργειών», κατέληξε ο κ. Κάρνεϊ.

Την ίδια άποψη είχε υποστηρίξει προ ημερών και ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν που κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τη συριακή αντιπολίτευση. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του εξοπλισμού της αντιπολίτευσης. Το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο κ. Μακέιν που ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008.

Πριν μερικές ημέρες, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «αστειότητα» την ανακοίνωση από το συριακό καθεστώς ενός δημοψηφίσματος για το σχέδιο να γίνει δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα, εν μέσω της συνεχιζόμενης βίαιης καταστολής της εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ. «Είναι πραγματικά μια αστειότητα», απάντησε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, επισημαίνοντας «Είναι σαν να περιγελούν την συριακή επανάσταση». Το Συριακό καθεστώς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Φεβρουαρίου σχετικά με ένα νέο σχέδιο συντάγματος που θα θέσει τέρμα στο μονοπώλιο του κόμματος Μπάαθ, που βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 50 χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook