Βασίλης Φουντουλάκης Βασίλης
Φουντουλάκης

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή (10/3) το μεσημέρι έξω από τα 11ο δημοτικό σχολείο και Μουσικό σχολείο Χανίων, δάσκαλοι, γονείς, μέλη συλλόγων γονέων αλλά και παιδιά/μαθητές για να υπάρξουν μεγαλύτερες και καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στους χώρους πρόσβασης των σχολείων, οι οποίες, τη δεδομένη στιγμή δύνανται να χαρακτηριστούν και “ανύπαρκτες”.

Τρανό παράδειγμα, το πρόσφατο τροχαίο ατύχημα την Τρίτη (7/3) το μεσημέρι έξω από το Μουσικό σχολείο Χανίων, με συνέπεια τον τραυματισμό μιας γυναίκας που επέβαινε σε μηχανάκι από ΙΧ, στο σημείο που ονομάζουν γονείς “τυφλή στροφή”.

Η απουσία πεζοδρομίων ή ύπαρξη πεζοδρομίων που δεν παρέχουν καμία ασφάλεια, είναι κάποια δεδομένα που καυτηριάζουν γονείς και δάσκαλοι, οι οποίοι και εκφράζουν τον φόβο τους (και δικαιολογημένα) ότι υπάρχει ζήτημα ασφαλείας για τα ίδια τα παιδιά τους, ειδικά όταν αυτά εισέρχονται ή εξέρχονται των σχολικών κτηρίων.

Το σημείο που έγινε το ατύχημα

Οι κρατικές “αγκυλώσεις” από ότι φαίνεται “φρενάρουν τις όποιες πρωτοβουλίες, ενώ τονίζεται ότι από το 2020, ο Δήμος Χανίων δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για τη λύση του προβλήματος.

Ανύπαρκτα πεζοδρόμια στην έξοδο των σχολείων

Η Μαρίνα Σκανδαλάκη, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 11ου δημοτικού σχολείου Χανίων τονίζει ότι, “Είμαστε αγανακτισμένοι με την κυκλοφοριακή κατάσταση έξω από το σχολείο μας, που είναι άκρως επικίνδυνη. Έχουμε στείλει έγγραφα στον δήμο Χανίων και από τον Οκτώβριο του 2020 που έχουν σταλεί τα τελευταία, δεν έχει γίνει τίποτα! Ακόμα και το μοναδικό έργο που έχει γίνει, με τις διαγραμμίσεις, είναι λάθος φτιαγμένες”.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι γονείς που μένουν σε απόσταση 300 μέτρων από το σχολείο είναι αναγκασμένοι να φέρνουν τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο γιατί δεν ρισκάρουν να τα φέρουν με τα πόδια και πόσο μάλλον να έρθουν μόνα τους τα παιδιά τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Σκανδαλάκη.

Mαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Χανίων τονίζει: “η διακλάδωση έξω από το σχολείο είναι πολύ επικίνδυνη. Έρχονται αυτοκίνητα από παντού. Δεν μπορούμε να περάσουμε απέναντι!”.

Η κ. Κατερίνα Δημογεροντάκη διευθύντρια του 11ου δημοτικού σχολείου Χανίων αναφέρει, “απαιτούμε να γίνει αναδόμηση στον χώρο. Να γίνουν πεζοδρόμια. Υπάρχουν παιδιά που δεν συνοδεύονται και υπάρχει θέμα ασφάλειας για αυτά. Η έννοια μας είναι η ασφάλεια των παιδιών”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διευθύντρια του νηπιαγωγείου που μιλάει για “έντονη επικινδυνότητα. Θέλουμε την ασφάλεια για τα παιδιά μας”.

“Οι μελέτες που ξεχάστηκαν σε ένα συρτάρι”

“Είναι λυπηρό να συζητάμε για τέτοιο κυκλοφοριακό σε δύο σχολεία. Έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις για κάτι που είναι αυτονόητο και γρήγορο. Θέλουμε να ξέρουμε από τους αρμόδιους ποιο είναι το πρόβλημα και δεν προχωράει το έργο. Η μελέτη συντάχθηκε πριν δύο χρόνια δωρεά ενός ομογενή, μαζί με άλλες 8 μελέτες που έχουν να κάνουν με το οδικό σύστημα κοντά στα σχολεία. Εστάλησαν στο Ηράκλειο στο αρμόδιο γραφείο και επεστράφησαν στον δήμο Χανίων, λόγω αναρμοδιότητας του γραφείο. Δεν είχε ακολουθηθεί η σωστή διαδρομή. Οι μελέτες χάθηκαν σε ένα συρτάρι και ξεχάστηκαν”, τονίζουν μέλη του ΔΣ Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων του Μουσικού σχολείου Χανίων κκ. Μάνθος Νικολακάκης και Θρασύβουλος Κοτσιφάκης

Nα τονιστεί ότι το Σάββατο είναι προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των Συλλόγων Γονέων όπου θα τεθεί, εκ νέου, το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι κινητοποιήσεις πάντως θα συνεχιστούν και με αφορμή φυσικά το τροχαίο της Τρίτης, το οποίο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook