create.vista

Με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους τους δήμου και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, συστήνεται Ενεργειακή Κοινότητα Χανίων στο πλαίσιο του έργου INTERACT in Crete που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ).

O δήμος Χανίων θα συμμετάσχει σε τρία υποέργα του προγράμματος.

  • Το πρώτο είναι η αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης δημόσιων κτιρίων.
  • Το δεύτερο είναι η αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης οδοφωτισμού
  • Το τρίτο είναι η λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

Πρακτικά τι σημαίνει για τα Χανιά

Με τη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας ο δήμος θα μπορεί να παράγει KW και να τις διαθέτει όπου επιθυμεί κατά περίπτωση, πχ σε δημόσια κτίρια, για παροχή στήριξης κοινωνικού χαρακτήρα ενώ παράλληλα θα μπορεί να διεκδικεί και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για παράδειγμα ο δήμος Χανίων θα μπορεί σε μια έκταση του δήμου ή σε έναν ενοικιαζόμενο χώρο, να φτιάξει ένα μεγάλο φωτοβολταικό πάρκο το οποίο θα παράγει ενέργεια σε ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσό καλύπτοντας τις ανάγκες της λειτουργίας του δήμου και ελαφρύνοντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες τις οποίες θα επιλέγει ο δήμος για να καταναλώνουν την ενέργεια αυτή που θα παράγεται. Δε θα πωλείται η ενέργεια, θα παρέχεται.

Επίσης, με την ένταξη στο δεύτερο υποέργο θα αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια κτίρια. Αρχικά μεταξύ των κτιρίων που θα αναβαθμιστούν περιλαμβάνονται 8 κτίρια στα Χανιά μεταξύ αυτών της παλιάς λαχαναγοράς και του Κύδων ενώ έπονται και άλλα κτίρια.

Πέραν των κτιρίων θα αναβαθμιστεί και η ενεργειακή απόδοση του οδοφωτισμού.

Τέσσερα τα ιδρυτικά μέλη

Συγκεκριμένα ιδρυτικά μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας Χανίων θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. και η ΚΥΔΩΝ Δημοτική Α.Ε.

Το σύνολο του αρχικού συνεταιριστικού κεφαλαίου καθορίζεται στις 8.000€, το οποίο συνίσταται σε υποχρεωτικές και προαιρετικές μερίδες (ίσης αξίας). Η αξία εκάστης (είτε υποχρεωτικής είτε προαιρετικής) συνεταιριστικής μερίδας ισούται με €2.000. Κάθε μέλος θα είναι κάτοχος μίας υποχρεωτικής συνεταιριστικής μερίδας. Η Ενεργειακή Κοινότητα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η χρονική διάρκεια της Ενεργειακής Κοινότητας είναι απεριόριστη. Έδρα της θα είναι ο Δήμος Χανίων. Το μοναδικό ποσό που χρειάζεται να διαθέσει ο δήμος είναι 2.000 ευρώ που αντιστοιχούν στη συνεταιριστική μερίδα του.

Το καταστατικό της ενεργειακής κοινότητας Χανίων υπερψηφίστηκε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Χανίων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψήφισε κατά.

Τ.Λ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook