Φωτογραφία από LEEROY Agency από το Pixabay

Ο καθένας μας έχει τις δικές του μοναδικές ευαισθησίες και ερεθίσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την πιθανότητα φουσκώματος. Και, ακόμα καλύτερα, μπορείτε ακόμη και να το αποφύγετε εξαρχής.

Τέσσερις τρόποι για να σταματήσετε το φούσκωμα πριν καν αρχίσει

  1. Τρώτε με πιο αργό ρυθμό

Μία από τις κοινές αιτίες του φουσκώματος είναι το να τρώτε πολύ γρήγορα. Και όταν τρώτε γρήγορα, συνήθως, καταπίνετε και περισσότερο αέρα.

Η κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων αέρα, μια κατάσταση που ονομάζεται αεροφαγία, είναι γνωστό ότι προκαλεί δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα και μετεωρισμό. Αν και η υπερβολική κατάποση αέρα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η έντονη άσκηση, το κάπνισμα και το μάσημα τσίχλας, το να τρώμε πολύ γρήγορα είναι ο κύριος ένοχος. Δεν χρειάζεται να τρώτε με… χρονόμετρο. Ωστόσο, εάν παίρνετε την επόμενη μπουκιά πριν καν καταπιείτε εντελώς την προηγούμενη, τότε μάλλον τρώτε πολύ γρήγορα.

Εκτός από το να μασάτε και να καταπίνετε πλήρως κάθε μπουκιά πριν πάρετε την επόμενη, δοκιμάστε επίσης να κόβετε μικρότερες μπουκιές, να τρώτε με κλειστό το στόμα και να περιορίζετε την ομιλία, ενώ τρώτε.

  1. Μάθετε τι σας ερεθίζει στο στομάχι

Οι τροφικές ευαισθησίες είναι ο κύριος ένοχος των πεπτικών διαταραχών, όπως το φούσκωμα. Η δυσαπορρόφηση των υδατανθράκων είναι αιτία φουσκώματος και μπορεί να συμβεί με μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Για παράδειγμα, όσοι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Άλλοι που δεν αφομοιώνουν καλά τη φρουκτόζη μπορεί να εμφανίσουν διάταση της κοιλιάς μετά την κατανάλωση ορισμένων φρούτων.

Επιπλέον, πολλοί εμφανίζουν φούσκωμα μετά την κατανάλωση αλκοολών ζάχαρης, οι οποίες βρίσκονται συχνά σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Πρέπει να εντοπίσετε τις τροφές που δεν χωνεύετε καλά. Όταν το κάνετε αυτό, η απλή αποφυγή ή περιορισμός τους θα μειώσει την συχνότητα του φουσκώματος που αντιμετωπίζετε.

  1. Καλύτερη ενυδάτωση

Το νερό είναι απαραίτητο για κάθε σύστημα και κύτταρο του σώματος και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το πεπτικό σύστημα. Τα υγρά διατηρούν την λίπανση στα πεπτικά όργανα, για την ομαλή διέλευση των τροφών και είναι επίσης απαραίτητο για την κανονικότητα της πέψης.

Όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά, μπορεί να παρατηρήσετε πολλά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, ξηροδερμία και λήθαργος. Στο πεπτικό σύστημα, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα μπορεί να γίνουν πιο εμφανή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά σε σχέση με την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και βοηθούν στην κανονική κίνηση του εντέρου. Αλλά οι υπερβολικές φυτικές ίνες χωρίς αρκετά υγρά είναι… συνταγή για φούσκωμα και πιθανή δυσκοιλιότητα.

Μπορεί να έχετε ακούσει συστάσεις για να αποφεύγετε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, επειδή μπορεί να αραιώσει σημαντικά ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη. Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι το να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης.

Οι συστάσεις για υγρά διαφέρουν από άτομο σε άτομο με βάση πολλούς παράγοντες. Αλλά σε γενικές γραμμές οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 11 φλιτζάνια υγρών την ημέρα, ενώ οι άνδρες τουλάχιστον 15 φλιτζάνια.

  1. Δοκιμάστε κάποιο συμπλήρωμα

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που απαιτούνται για την κανονική πέψη: η σωστή λειτουργία των οργάνων, τα πεπτικά ένζυμα, το pH του στομάχου σας και τα μικροσκοπικά εντερικά βακτήρια είναι μόνο μερικοί από τους αυτούς. Όταν κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες, όπως η ισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα, ξεφεύγουν εκτός ισορροπίας, το φούσκωμα μετά από ένα γεύμα μπορεί να γίνει πιο συνηθισμένο.

Τα φυσικά προβιοτικά βοηθούν στην πέψη και σε μια σειρά από άλλες σωματικές λειτουργίες. Αλλά μπορεί να διαταραχθούν με την πάροδο του χρόνου λόγω ασθενειών και φαρμάκων, μεταξύ άλλων παραγόντων. Ένας τρόπος για να σταματήσετε το φούσκωμα πριν ξεκινήσει είναι να πάρετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των υγιών βακτηρίων στο έντερο σας που θα βοηθήσουν στη σωστή πέψη.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το προβιοτικό συμπλήρωμά σας, βεβαιωθείτε ότι το παίρνετε κάθε μέρα και να γνωρίζετε ότι μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες πριν παρατηρήσετε βελτίωση στα πεπτικά συμπτώματα. Εκτός από την λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων, μπορείτε επίσης να τρώτε περισσότερα φυσικά τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι, κεφίρ και κομπούτσα.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook