Παρεμβάσεις που στοχεύουν στην κτηνοτροφία τόσο άμεσα μέσω ειδικών παρεμβάσεων, όσο και έμμεσα μέσω οριζόντιων παρεμβάσεων έχουν σχεδιαστεί στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

Σύμφωνα με αυτό ένας κτηνοτρόφος μπορεί να λάβει χρήματα μέσω της βασικής ενίσχυσης, μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της σμπληρωματικής ενίσχυσης για τους νέους αγρότες, από προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων (οικολογικά σχήματα), από τη διατήρηση της βιολογικής κτηνοτροφίας καθώς και από ένα πακέτο συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Βασική και αναδιανεμητική

Η βασική ενίσχυση διατίθεται στους ενεργούς κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν αποκτήσει δικαιώματα ενίσχυσης μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης το έτος ενίσχυσης 2015, μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα και με μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης.

Επίσης, αποκτούν δικαιώματα ενίσχυσης από το 2023 και μετά, είτε από το απόθεμα, είτε μέσω μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης σύμφωνα με τη νέα εθνική νομοθεσία. Τα δικαιώματα ενίσχυσης χορηγούνται, όπως και στην προηγούμενη περίοδο, ανά αγρονομική περιφέρεια (Αρόσιμων Εκτάσεων, Μόνιμων Καλλιεργειών και Βοσκότοπων).

Να σημειωθεί ότι, την περίοδο 2023-2026 θα εφαρμοστεί η εσωτερική σύγκλιση, σε επίπεδο αγρονομικής περιφέρειας, σε τέσσερα ισόποσα βήματα, στα έτη 2023, 2024, 2025 και 2026. Αυτό σημαίνει ότι το 2026, εντός κάθε αγρονομικής περιφέρειας, η μοναδιαία αξία όλων των δικαιωμάτων ενίσχυσης θα εξισωθεί με τον περιφερειακό μέσο όρο, δηλαδή με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης της εν λόγω αγρονομικής περιφέρειας.

Επίσης, ο μέσος όρος της αναδιανεμητικής στήριξης ανά εκτάριο, υπολογίστηκε σε 138 ευρώ στην αγρονομική περιφέρεια των αρόσιμων καλλιεργειών, σε 116 ευρώ στην αγρονομική περιφέρεια των μόνιμων καλλιεργειών και σε 177 ευρώ στην αγρονομική περιφέρεια των βοσκοτόπων.

Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων

Η παρέμβαση (Π1-31.7) «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων», που εντάσσεται στα οικολογικά σχήματα εφαρμόζεται στις εκτάσεις βοσκότοπων και αφορά στη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης και υποβάθμισης  τους.

Για το σκοπό αυτό καταρτίζεται ετήσιο Σχέδιο Διαχείρισης Βοσκοτόπου της εκμετάλλευσης, με τη συνδρομή πιστοποιημένου συμβούλου, όπου θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η βόσκηση συμμορφώνεται τόσο με τους κανόνες ορθής πρακτικής αλλά και με τα διαχειριστικά σχέδια  των περιοχών NATURA όπου αυτά υπάρχουν.

Οι υποχρεώσεις των παραγωγών στις περιοχές αυτές, αφορούν στην αναστολή της βόσκησης σε βοσκήσιμες περιοχές και στη δημιουργία τεχνητού λειμώνα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ζώων ή, στην μετακίνηση  των κοπαδιών σε ορεινές, συνήθως, βοσκήσιμες γαίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλιπούς  βόσκησης λόγω μειωμένης προσβασιμότητας και συνεπώς αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η  αναστολή της βόσκησης αυτή επιβάλλεται στην αρχή της κύριας βλαστικής περιόδου, ώστε να  δοθεί η δυνατότητα στην βλάστηση να αναπτυχθεί.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι ενισχύονται για την εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου  εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές  αερίων θερμοκηπίου, κυρίως στα μηρυκαστικά, αλλά και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών σε  όλες τις εκτροφές.

Σχέδιο διαχείρισης βοσκοτόπου

Προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν για την παραπάνω παρέμβαση πρέπει να έχουν αναστείλει τη βόσκηση των βοσκήσιμων γαιών στην αρχή της κύριας βλαστητικής περιόδου με βάση Σχέδιο Διαχείρισης Βοσκοτόπου από γεωργικό σύμβουλο.

Συγκεκριμένα αναστέλλεται η βόσκηση:

  • για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο στη πεδινή υψομετρική ζώνη (<600μ.)
  • για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο στην ημιορεινή υψομετρική ζώνη (600-800 μ.)
  • και για τον μήνα Μάιο στην ορεινή υψομετρική ζώνη (>800μ.).

Για τον σκοπό αυτό οι κτηνοτρόφοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να δημιουργήσουν τεχνητό λειμώνα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ζώων κατά τη διάρκεια  του περιορισμού της βόσκησης.

Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μετακινήσουν το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου σε ορεινές βοσκήσιμες γαίες για τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενους μήνες το έτος με βάση Σχέδιο Διαχείρισης Βοσκοτόπου από γεωργικό σύμβουλο.

Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάρτιση σιτηρεσίου σε συνεργασία με σύμβουλο, με στόχο αφ’ ενός τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και αφετέρου τον εμπλουτισμό της τροφής με φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακή δράση. Επίσης ενισχύεται η χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής υπολογισμού  των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου βάσει του σιτηρεσίου και των ακολουθούμενων διαχειριστικών πρακτικών της εκμετάλλευσης.

Το ποσό ενίσχυσης

Η ενίσχυση για την εγκατάσταση και την διατήρηση τεχνητού λειμώνα αλλά και το ενοίκιο της έκτασης για τον επιπλέον χρόνο που τα ζώα θα αποκλειστούν από το βοσκότοπο, εξαρτάται από την διοικητική περιφέρεια στην οποία δραστηριοποιείται η εκμετάλλευση και την υψομετρική ζώνη στην οποία βρίσκεται και κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 30,4 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης οι δαπάνες για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των ζώων σε ορεινό υποβοσκημένο  βοσκότοπο εξαρτώνται από τη διοικητική περιφέρεια, την απόσταση που διανύεται αλλά και το  είδος των εκτρεφόμενων ζώων. Έτσι για τα βοοειδή κυμαίνεται από 1,1 έως 7,4 ευρώ/στρέμμα ενώ για  τα αιγοπρόβατα από 1,7 έως 8,5 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης καλύπτονται οι δαπάνες κατάρτισης και παρακολούθησης του Σχεδίου Διαχείρισης  βοσκοτόπου. Το κόστος για αυτό εκτιμάται στα 1 ευρώ/στρέμμα.

Τέλος, καλύπτονται οι δαπάνες κατάρτισης, εφαρμογής (αγορά συστατικών σιτηρεσίου),  παρακολούθησης και προσαρμογής βελτιωμένου σιτηρεσίου καθώς και οι δαπάνες για την αγορά άδειας χρήσης και την ενημέρωση της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών. Οι εν λόγω δαπάνες εκτιμώνται στα 3,0 ευρώ ανά στρέμμα.

Διατήρηση βιολογικής κτηνοτροφίας

Όλες τις επιλέξιμες εκτάσεις που δηλώνονται ως βοσκοτόπια και στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα της βιολογικής κτηνοτροφίας αφορά η παρέμβαση για τη βιολογική κτηνοτροφία.

Η ενίσχυση για την διατήρηση μεθόδων βιολογικής κτηνοτροφίας στα αιγοπρόβατα ανέρχεται στα 24, 7 ευρώ/στρέμμα.

Η ενίσχυση για την διατήρηση μεθόδων βιολογικής κτηνοτροφίας στα Βοοειδή Κρεατοπαραγωγικής – Μικτής κατεύθυνσης ανέρχεται στα 28 ευρώ/στρέμμα

Ενίσχυση για την διατήρηση μεθόδων βιολογικής κτηνοτροφίας στα Βοοειδή Γαλακτοπαραγωγής 34,7 ευρώ.

Οι συνδεδεμένες ζωικής παραγωγής

Για τις συνδεδεμένες στην ζωική παραγωγή, κριτήριο επιλεξιμότητας θα είναι η συμμετοχή των δικαιούχων σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), μετά την 1/1/2025, πλέον των επιμέρους προϋποθέσεων για αιγοπρόβατα και βοοειδή που αναφέρονται στη σχετική ενότητα του Στρατηγικού Σχεδίου.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook