Την προκήρυξη νέων διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων σε 15 χερσαίες περιοχές της χώρας το επόμενο εξάμηνο ανήγγειλε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.

Οπως είπε, η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητο κανένα σημείο εθνικού εδάφους. Επιπλέον, παρέσχε διαβεβαιώσεις ότι ουδεμία αναφορά υπάρχει στη νέα δανειακή σύμβαση στα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.

Συγκεκριμένα και όπως δημοσιεύει το protothema.gr, δήλωσε ότι ουδέποτε τέθηκε και δεν υπάρχει στο κείμενο της νέας δανειακής σύμβασης οποιαδήποτε νύξη για συσχέτιση των εσόδων από υδρογονάνθρακες με την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Επανέλαβε την πρότασή του, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων να μην διατεθούν για την εξυπηρέτηση καταναλωτικών αναγκών του Δημοσίου αλλά για το σχηματισμό ενός Ταμείου για το ασφαλιστικό.

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος, Εθνικοί Πυλώνες Ανάπτυξης» ο κ. Μανιάτης είπε ότι το επόμενο εξάμηνο το ΥΠΕΚΑ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για 15 χερσαία «οικόπεδα» που είχαν παραχωρηθεί και στο παρελθόν για έρευνες.

Ήδη «τρέχει» ο διαγωνισμός για την προσέλκυση εταιρειών που θα κάνουν σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης (οι προσφορές θα κατατεθούν στις 2 Μαρτίου), ενώ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναμένεται η δημοσίευση στην ευρωπαϊκή Εφημερίδα των διαγωνισμών για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, που επίσης είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Για τις σεισμικές έρευνες ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσει στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013, αφού θα γνωρίζουμε -όπως είπε- τι υπάρχει και πού, η προκήρυξη των περιοχών Ιονίου και νότια της Κρήτης εφόσον είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή αγορά.

Για τις τρεις περιοχές που έχουν προκηρυχθεί, αντίστοιχα ο κ. Μανιάτης δήλωσε αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και από ξένες πρεσβείες.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ερευνών στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, ο υφυπουρός ανέφερε ότι δεν θα ήταν σώφρον η κυβέρνηση να έβγαινε τώρα σε διακεκαυμένη ζώνη. «Καμία εταιρεία», πρόσθεσε, «δεν θέλει να παίξει τα κεφάλαιά της εκεί που το τοπίο είναι ασαφές».

Σημείωσε πάντως πως «η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητη καμία πιθαμή εθνικού εδάφους ή περιοχής που έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Όλα αυτά θα γίνουν με την καθοδήγηση του υπουργείου Εξωτερικών».