Παρατείνεται για έξι επιπλέον μήνες η προθεσμία για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων, που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τους αγρότες και κτηνοτρόφους το 2020 στις Δράσεις: 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020».

Η απόφαση για τις συγκεκριμένες δράσεις υπεγράφη το 2017, ενώ οι πρώτες εντάξεις έργων ξεκίνησαν το 2020. Επειδή στις περισσότερες περιφέρειες τα σχέδια βελτίωσης πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της άνοιξης, δόθηκε στους παραγωγούς μια παράταση της προθεσμίας για ακόμη έξι μήνες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους.

Για το θέμα που είχε προκύψει σχετικά με τις παρακρατήσεις από τα έργα αναφέρεται ότι: «3.2.2. Στις περιπτώσεις όπου το χρηματοδοτικό εργαλείο εμπεριέχει ενίσχυση, το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (ΑΙΕ) αυτής παρακρατείται κατά την ολοκλήρωση του σχεδίου βελτίωσης κατά το ποσοστό που υπερβαίνει την ανώτατη ένταση στήριξης του Παραρτήματος ΙΙ του Καν (ΕΕ) 1305/2013, λαμβάνοντας υπόψη την πηγή χρηματοδότησης (πόροι ΕΓΤΑΑ ή πόροι ΜΑΕΕ του άρθρου 58α του εν λόγω Κανονισμού)».

Η μελλοντική κατάσταση

Στην αίτηση στήριξης των Σχεδίων Βελτίωσης (2018) οι υποψήφιοι όφειλαν να δηλώσουν τη μελλοντική κατάσταση των εκμεταλλεύσεών τους προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την ανάγκη απόκτησης των αιτούμενων επενδύσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων και μέχρι την αποπληρωμή τους, οι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα τροποποίησης του επιχειρηματικού τους σχεδίου, μεταβάλλοντας όλα τα στοιχεία αυτού. Έτσι, οι δικαιούχοι μπορούν  να τροποποιήσουν την μελλοντική τους κατάσταση μετά την υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων.

ot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook