Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν διορίστηκε χθες Πέμπτη «κοινός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση στη Συρία», ανακοίνωσαν οι δύο οργανισμοί.

Ο Ανάν θα έχει την βοήθεια ενός αναπληρωτή, ο οποίος θα προέρχεται από αραβική χώρα, διευκρινίζεται στην κοινή ανακοίνωση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και του Ναμπίλ αλ Αράμπι από τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στην ανακοίνωση δεν αποκαλύπτεται το όνομα του αναπληρωτή.

Ο απεσταλμένος «θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με στόχο να τερματιστούν οι βιαιότητες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και θα προωθήσει μια ειρηνική λύση στην συριακή κρίση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ανάν θα έχει «ευρείες διαβουλεύσεις στη Συρία και εκτός αυτής με όλους τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να σταματήσουν οι βιαιότητες και η ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα.

Θα πρέπει επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, «να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής και ολοκληρωμένης λύσης (στην κρίση) που θα ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές επιθυμίες του συριακού λαού, μέσω ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και την συριακή αντιπολίτευση, στο σύνολό της».

Ο 73χρονος Κόφι Ανάν από την Γκάνα διατέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από το 1997 ως το 2006 και το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πάρουν το πράσινο φως από την Δαμασκό για να στείλουν στη Συρία την εκπρόσωπό τους για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βάλερι Εϊμος.

Ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του απεσταλμένου ήταν ο Φινλανδός πρώην πρόεδρος Μάρτι Αχτισαάρι, ο Αλγερινός πρώην πρωθυπουργός Μουλούντ Χαμρούς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, επισήμαναν διπλωμάτες.

Όμως, οι αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου για την συριακή κρίση -οικονομικές κυρώσεις και έκκληση στον Άσαντ να μεταβιβάσει την εξουσία- κατέστησαν δύσκολη αν όχι αδύνατη την επιλογή μιας προσωπικότητας από τον αραβικό κόσμο για τη θέση αυτή. Επίσης υπήρχε κίνδυνος η Ρωσία να μην δεχτεί την υποψηφιότητα Αχτισαάρι επειδή ήταν μεσολαβητής στο Κόσοβο.

Για τον Ρίτσαρντ Γκόουαν από το Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το γεγονός ότι ο Ανάν «είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην δυτική εκστρατεία εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να του προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια του συριακού καθεστώτος».

«Όμως αν δεν τον στηρίξουν αρκετά οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, είναι πιθανόν ο Άσαντ και οι γύρω από αυτόν να αρνηθούν να συζητήσουν σοβαρά μαζί του», κατέληξε ο Γκόουαν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook