Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σήμερα ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία ωστόσο είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να ενταχθεί και η χώρα του.

Οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία τον περασμένο χρόνο, αλλά αντιμετωπίζουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία τις κατηγορεί ότι υποθάλπουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι χώρες ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες με την Τουρκία για την ενταξιακή διαδικασία την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει περισσότερες ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας σε σχέση με αυτή της Φινλανδίας και, όπως είπε ο Κρίστερσον, η θέση της Τουρκίας ως προς αυτό παραμένει ίδια, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες πιθανόν να μην ενταχθούν ταυτόχρονα, όπως θα επιθυμούσαν, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό που έχουμε συναντήσει τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η πιθανότητα να ενταχθούν σε διαφορετικούς χρόνους έχει αυξηθεί. Τελικά, το ζήτημα δεν είναι αν η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά πότε», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη προτού αναχωρήσει για επίσκεψη στη Γερμανία.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook