Κατά την ίδια πηγή, το MQ-9 Reaper εντοπίστηκε στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, 60 χιλιόμετρα από τη Σεβαστούπολη, σε βάθος 850–900 μέτρων.

«Ένα υποβρύχιο ρομπότ κατέβηκε στον βυθό της θάλασσας, το οποίο ανακάλυψε το MQ-9 Reaper σε βάθος περίπου 850-900 μέτρων. Όχι πολύ μακριά από αυτή τη ζώνη βρίσκεται κλάδος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream», είπε η πηγή στο ForPost.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή ρωσικό πολεμικό πλοίο πλέει στην περιοχή όπου συνετρίβη το αμερικανικό αεροσκάφος, ενώ φυλάσσεται περιμετρικά η ζώνη του σημείου συντριβής.

«Το βάθος που βρίσκεται το UAV είναι αρκετά προσπελάσιμο. Για να πραγματοποιηθεί η ανάκτηση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που προορίζονται για την ανέλκυση των βυθισμένων υποβρυχίων βαθέων υδάτων», είπε μια πηγή στο ForPost.

Τέτοια κεφάλαια, σύμφωνα με εξειδικευμένο συνομιλητή του ρωσικού site, είναι στη διάθεση του στρατού και του ναυτικού και τώρα καταστρώνεται σχέδιο για τη δυνατότητα αποτελεσματικής χρήσης τους στη ζώνη πτώσης του MQ-9 Reaper.

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι πως – σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό – τα ηλεκτρονικά συστήματα του UAV, καθώς και ο κινητήρας του, ενδιαφέρουν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο ίδιος πάντως δεν απέκλεισετο σενάριο οι αμερικανικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να καταστρέψουν το Reaper χρησιμοποιώντας δικά τους μέσα, προτού αυτό ανελκυστεί από τη Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, 15η Μαρτίου, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1, δήλωσε ότι η εργασία για την ανέλκυση ενός πεσμένου drone από τον βυθό είναι απαραίτητη και θα πραγματοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό drone MQ-9 Reaper έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα το πρωί της 14ης Μαρτίου ως αποτέλεσμα απότομων και «άτσαλων» ελιγμών ρωσικών μαχητικών Su-27, όπως αποκάλυψε το βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook