Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Σε σίριαλ έχει εξελιχθεί η εκδίκαση της υπόθεσης των 18 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα κοκαΐνης στα Χανιά η οποία αποκαλύφθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018.

Η πρώτη δίκη με τους 18 κατηγορούμενους είχε καθοριστεί να γίνει τον Απρίλιο του 2020 αλλά αναβλήθηκε καθώς είχε εκτιμηθεί πως δεν θα μπορούσαν να τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των διαδίκων.

Ακολούθησαν άλλες τρεις αναβολές για τον ίδιο λόγο (Οκτώβριος 2020, Μάιος 2021, Ιανουάριος 2022) και ενώ επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση τον Οκτώβριο του 2022 προέκυψε νέα αναβολή για τις 22 Μαρτίου 2023, μετά από αίτημα δικηγόρων καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει αποφασίσει αποχή των δικηγόρων από τις δίκες με αντικείμενο αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου 2023 , με αίτημα την απόσυρση ή τροποποίηση της νέας διάταξης που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022, η οποία προβλέπει ότι η οποιαδήποτε ποινή σε κατηγορούμενο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν θα έχει αναστέλλουσα δύναμη σε περίπτωση υποβολής έφεσης κατά της απόφασης.

Ουσιαστικά με βάση την διάταξη, θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από «εγκληματική οργάνωση».

Έτσι και η εκδίκαση της υπόθεσης για τους 18 κατηγορούμενους αναβλήθηκε για 6η φορά και ως νέα ημερομηνία προσδιορίστηκε η 8η Νοεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται πως  οι 18  που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση κατηγορούνται για τις εξής πράξεις:

  • Της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση
  • Της ιδιαίτερα διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ, με τις ειδικότερες μορφές της εισαγωγής, προμήθειας, αγοράς, πώλησης, διάθεσης, διανομής, αποθήκευσης, κατοχής, μεταφοράς και μεσολάβησης.
  • Της νομιμοποίησης εσόδων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια εντός των πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του πρώτου κατηγορούμενου, για συγκάλυψη της αλήθειας ως προς την προέλευση της περιουσίας και σε βάρος του 11ου κατηγορούμενου για κατοχή περιουσίας.
  • Της παράνομης κατοχής όπλων και φυσιγγίων σε βάρος του 10ου κατηγορούμενου.
  • Της παράνομης κατοχής κυνηγετικών όπλων σε βάρος του 10ου κατηγορούμενου.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook