Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου Παλαιά Πόλη των Χανίων το περασμένο Σάββατο παρευρέθη η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Δρ Θεοχαρούλα Μυλωνάκη και την κα Φλεμετάκη Μαρία, Χημικό Μηχανικό, στέλεχος της ΔΕΔΙΣΑ και υπεύθυνη του προγράμματος «Συλλογή Πόρτα – Πόρτα στην Παλιά Πόλη».

Μετά από την ενημέρωση που έγινε στο Σύλλογο για το πρόγραμμα συλλογής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών πόρτα – πόρτα το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Σπλάντζια (στο τμήμα που περικλείεται από τις οδούς Δασκαλογιάννη, Καλεργών, Ραδαμάνθυος, Δευκαλίωνος, Μίνωος και Επισκόπου Νικηφόρου) και που μόλις ξεκίνησε στις οικίες και τα καταστήματα των οδών: Νικηφόρου Επισκόπου, Επισκόπου Καλλίστου και παρόδους αυτών, Ιακώβου Κουμή, Μιχ. Κουρμούλη, Μελιδόνη και μέρος (η αρχή) της Πεζανού, το Δ.Σ. του Συλλόγου θέλει να δηλώσει ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας, που γίνεται για τη φιλοπεριβαλλοντική και σύννομη διαχείριση των απορριμμάτων και προσβλέπει στην ει δυνατόν επέκτασης του προγράμματος στο σύνολο της Παλιάς Πόλης Χανίων.

Αξίζει να τονίσουμε πως η συνεργασία των κατοίκων αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος και η ΔΕΔΙΣΑ ελπίζει και βασίζεται στην συνεργασία αυτή, όπως σχολίασε η κα Μυλωνάκη, ενθουσιασμένη με την έναρξη του προγράμματος, ενώ, όπως μας δήλωσε, το πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τη σύγχρονη νομοθεσία τόσο την εθνική, όσο και της ευρωπαϊκής ένωσης, δηλ. την Οδηγία 2008/98/ΕΚ «για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών».

Όπως τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου

\”Κάθε νοικοκυριό ή κατάστημα παραλαμβάνει τρείς κάδους, ένα μπλε για την ανακύκλωση χαρτιού και συσκευασιών, ένα κίτρινο ειδικά για τις γυάλινες συσκευασίες προς ανακύκλωση και ένα πράσινο για τα υπόλοιπα απορρίμματα, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν το διαχωρισμό των απορριμμάτων τους στο σπίτι ή το κατάστημά τους. Επίσης, καθώς η ενημέρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος σύμφωνα με την κα Μυλωνάκη, μαζί με τους κάδους οι πολίτες παραλαμβάνουν και έντυπο ενημερωτικό υλικό με αναλυτικές οδηγίες για τα υλικά που απορρίπτονται σε κάθε κάδο, ώστε να γίνεται ο σωστός διαχωρισμός των απορριμμάτων στην «πηγή», δηλ. στο σημείο που παράγονται. Σημείωσε επίσης ότι για οποιαδήποτε ερώτηση, ή/και παρατήρηση, οι κάτοικοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δ.Ε.ΔΙ.ΣΑ. στα τηλέφωνα 28210 89440 ή 2821091888\”.

Πώς θα γίνεται η αποκομιδή

Η αποκομιδή θα γίνεται διαφορετικές ημέρες ανά είδος απορριμμάτων (σύμμεικτα, ανακυκλώσιμα μπλε κάδου, γυάλινες συσκευασίες), με εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, ενώ οι κάτοικοι ήδη ενημερώνονται πόρτα-πόρτα. Το πρόγραμμα αποκομιδής θα είναι: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: Σύμμεικτα Απορρίμματα (πράσινος κάδος), Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο: Ανακυκλώσιμα πλην γυαλί (μπλε κάδος) ενώ την Παρασκευή θα συλλέγονται και οι Γυάλινες συσκευασίες προς ανακύκλωση (κίτρινος κάδος).

\”Όπως μας ενημέρωσε η κα Φλεμετάκη, η δράση, μέσω της οποίας υλοποιείται το πρόγραμμα, χρηματοδοτήθηκε 100% (για την προμήθεια των κάδων, οχημάτων και πληροφοριακού υλικού) από πιστώσεις του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης παλιάς πόλης Χανίων» του Δήμου Χανίων.

Θα ενισχύσουμε την προσπάθεια της ΔΕΔΙΣΑ η οποία είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσει, αν όχι λύσει, το μεγάλο πρόβλημα της συλλογής απορριμμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών δημόσιας υγιεινής για τους κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες στην περιοχή μας\”, επιμαίνουν τα μέλη του Συλλόγου.

Άλλες αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνάντηση

Επίσης αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Δήμαρχο από το Δ.Σ. ως προς τη διαλογή των οργανικών αποβλήτων στην Παλιά Πόλη προς κομποστοποίηση και για τη χρησιμοποίηση κόμποστ που παράγεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Χανίων στα παρτέρια και τις ζαρντινιέρες στους κοινόχρηστους δημόσιους χώρους της Παλιάς Πόλης.

Καθορίστηκε η ημερομηνία 11/3/2012 για την Γενική συνέλευση του συλλόγου μας στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Από τον Πρόεδρο κύριο Καραβιτάκη έγινε πρόταση διακήρυξης, της Παλιάς μας Πόλης σε ανοικτό Μουσείο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου αντιλαμβάνεται και κάνει γνωστό στους αρμόδιους, ότι η Παλιά Πόλη έχει επιβαρυνθεί από διάφορες δραστηριότητες οι οποίες συμβάλλουν στην υποβάθμιση του Ιστορικού Μνημείου.

Θα παρακαλούσαμε λοιπόν τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού εξετάζουν απ’όλες τις πλευρές τις διάφορες καταγγελίες να βοηθήσουν στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook