Η έκθεση «ΤΩΝ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΩΝ Τ’ ΑΡΜΑΤΑ», σε συνδιοργάνωση του Δήμου Χανίων με την Περιφέρεια Κρήτης και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση κοινού, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, όπου θα φιλοξενείται έως και τις 13 Απριλίου. Πρόκειται για τα όπλα και τα εφόδια των Κρητικών κατά την Επανάσταση του 1821 από τη Συλλογή του Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Προηγήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως κατατοπιστική ομιλία του συλλέκτη-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, αφού προλόγισε ο πολύ γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης.
Η παρουσία της ομάδας αναπαραστάσεων, οι «Καλησπέρηδες» από τον σύλλογο ” ΤΟ ΡΟΔΟ” με το λάβαρο, τις φορεσιές, τ’ άρματα της εποχής του 1821 έφεραν την βιωματική πτυχή στην εκδήλωση. Το τραγούδι των αντρειωμένων τ’ άρματα απέδωσε η Ριζίτικη Παρέα Νέας Κυδωνίας.

Μέσα από 14 θεματικές ενότητες, όπως αυτές αναπτύσσονται σε ισάριθμες προθήκες, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον οπλισμό και τα πολεμοφόδια που έφεραν οι Κρητικοί, οι Οθωμανοί και όσοι πολέμησαν πάνω στο νησί κατά την Επανάσταση του 1821. Τότε που οι Κρητικοί ήταν φτωχοί και υπό την διαρκή καταπίεση των Τούρκων είχαν ελάχιστα όπλα. Όμως είχαν γενναιότητα, αντρειοσύνη, αυταπάρνηση και με αυτά τα λίγα, ακόμη και αυτοσχέδια ξύλινα όπλα, ξεκίνησαν την Επανάσταση.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2021 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ακολούθησε το 2022 η παρουσίασή της στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό στον Εκθεσιακό Χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ-Ισόγειο), καθημερινά: 10:00-14:00 και 18:00-21:00. Κάθε Κυριακή στις 11:00 και το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 18:00 την ξενάγηση θα κάνει ο κ.Τζιρτζιλάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook