Ασφαλές πέρασμα κοντά από τη Γη κάνει αργά το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) ένας αστεροειδής με διάμετρο 50-100 μέτρα.

Ο 2023 DZ2, όπως είναι το όνομά του θα περάσει στις 22:30 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) σε απόσταση 173.000 χιλιομέτρων από τη Γη, περίπου στο μισό της απόστασης από τη Γη στη Σελήνη.

Δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά θα φαίνεται ακόμη και από μικρά, ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Μπορείτε να δείτε εδώ την πορεία του αστεροειδή στον ουρανό μέσα από το Εικονικό Τηλεσκόπιο:

Ο 2023 DZ2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο από τηλεσκόπιο στα Κανάρια Νησιά. Παρά το ότι θα περάσει πολύ κοντά μας, για τα δεδομένα του Διαστήματος, δεν κινδυνεύουμε καθόλου.

To παρατσούκλι του είναι, πάντως, «δολοφόνος της πόλης» και το μέγεθός του όσο το εμβληματικό ρολόι του Λονδίνου «Big Ben». Είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή του Τσελιάμπινσκ που έπληξε τη Ρωσία το 2013.

Ο διαστημικός βράχος πέρασε πριν από λίγες ώρες σε απόσταση 515.000 χιλιομέτρων από τη Σελήνη. Από τη Γη θα περάσει με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα.

O αστεροειδής 2023 DZ2 βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για το εξής λόγο:

Αν και είναι συνηθισμένο για αστεροειδείς να περνούν δίπλα από τη Γη, η NASA υποστήριξε ότι είναι ασυνήθιστο για έναν τόσο μεγάλο αστεροειδή να πλησιάζει τόσο κοντά τον πλανήτη μας. «Κάτι τέτοιο, συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 10 χρόνια», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επισημαίνει ότι το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης για Αστεροειδείς θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τα δεδομένα από την προσέγγιση του «2023 DZ2» για να βελτιώσει το πρόγραμμα πλανητικής άμυνας με σκοπό την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής στο μέλλον.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook