Ο δυνατός άνεμος αποτελεί ένα από τα καιρικά φαινόμενα που δεν συμμαχούν με τους μοτοσικλετιστές και έχει την ιδιαιτερότητα να αποδειχθεί από απλά ενοχλητικός έως επικίνδυνος. Για το λόγο αυτό, η οδήγηση σε δυνατό άνεμο, ειδικά σε ταξίδι -εκεί θα γίνει πιο εμφανής ο κίνδυνος- χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή. Ο αναβάτης πρέπει να φροντίσει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος καθώς ξεκινά από το σπίτι, αλλά και σε κάθε περίπτωση που ο άνεμος μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση και τη σταθερότητά του.

Όσοι έχουν οδηγήσει σε δυνατό άνεμο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σταθερότητα της μοτοσικλέτας επηρεάζεται σημαντικά. Ειδικά όταν η μοτοσικλέτα είναι ελαφριά ή το κέντρο βάρους της βρίσκεται σχετικά ψηλά, οι ριπές του ανέμου μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την οδική συμπεριφορά της. Αυτό που έχει να κάνει ο αναβάτης είναι να μεριμνήσει να είναι προετοιμασμένος για οτιδήποτε του συμβεί και να αποφύγει κάποιες κακοτοπιές.

  • Ακόμη κι αν κινείστε με λίγα χιλιόμετρα, έχετε κλειστή τη ζελατίνατου κράνους, διαφορετικά τα μάτια σας κινδυνεύουν να γεμίσουν με σκουπιδάκια και σκόνη, εμποδίζοντας την ορατότητά σας.
  • Τα ρούχα σας δεν πρέπει να είναι φαρδιά, ειδικά σε μέρα με δυνατό άνεμο, καθώς θα \”πεταρίζουν\” συνεχώς και θα επηρεάζουν τη συγκέντρωσή σας.
  • Καλό είναι επίσης να μην αφήνετε κορδόνια, ιμάντες κ.λπ. από τα ρούχα σας ή τις τσάντες σας να κινούνται ελεύθερα, καθώς θα σας τιμωρήσουν με άφθονο… μαστίγωμα!
  • Έχετε το νου σας στα δεντράκια στην άκρη του δρόμου, ώστε να υπολογίσετε την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου.
  • Σε περίπτωση που προσπερνάτε φορτηγό ή λεωφορείο, υπολογίστε τα ρεύματα αέρα, τα οποία αρχικά θα σας τραβήξουν προς το μέρος του και έπειτα θα σας διώξουν. Αν και συνήθως είναι ελεγχόμενα (slipstreaming κανείς;), σε δυνατό αέρα είναι καλό να αποφεύγονται.
  • Διατηρήστε το στροφόμετρο σε υψηλή τιμή, ώστε να εκμεταλευτείτε στο μέγιστο το γυροσκοπικό φαινόμενο των περιστρεφόμενων μηχανικών μερών, που θέλουν να κρατήσουν τη μοτοσικλέτα σε όρθια θέση.
  • Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή όταν κινείστε με δίκυκλο που διαθέτει μεγάλες επιφάνειες, όπως π.χ. mega scooter. Οι ριπές του ανέμου θα επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη σταθερότητά του.
  • Έχετε υπόψη σας, είτε κινείστε στην πόλη είτε έξω από αυτήν, ότι ένα άνοιγμα (μεταξύ κτιρίων ή βουνών ή γενικότερα φυσικών εμποδίων) σημαίνει και μια γενναιόδωρη ριπή αέρα, οπότε φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook