Με την υπ. αριθμ. 30132 απόφαση Γενικού Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ έγινε η Κύρωση δασικού χάρτη περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (Σύνολο 154) όπου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης και έλαβε ΦΕΚ Δ 901/28-11-2022.

Σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 17 του Ν. 3889/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει «Ο δασικός χάρτης των προηγούμενων παραγράφων έχει, ως προς τα τμήματα για τα οποία ασκήθηκαν αντιρρήσεις, προσωρινή ισχύ έως την δημοσίευση της κατά το άρθρο 19 του παρόντος απόφασης κύρωσης του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Σύμφωνα ακόμα με το άρθρο 8Α του Ν.998/1979 προβλέφθηκε η σύσταση Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών, Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων (ΣΙΔΧΒΕ) που κείνται στις περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979 (μεταξύ αυτών και ο Νομός Χανίων) τα οποία είναι αρμόδια για τη διοικητική αναγνώριση εκ μέρους του Δημοσίου της κυριότητας ή άλλων εμπραγμάτων δικαιωμάτων ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου επί των δασών, των δασικών εκτάσεων και των εκτάσεων των παρ. 5α και 5β του άρθρου 3.

Στην Κρήτη έχει ορισθεί ένα Συμβούλιο Ιδιοκτησίας το οποίο εδρεύει στο Ηράκλειο και αποφαίνεται για τις αιτήσεις όλων των ακινήτων στην Κρήτη.

Τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας της επιλαμβάνονται της αναγνωρίσεως της κυριότητας ή άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος, με αίτηση του ενδιαφερομένου ιδιώτη ή νομικού προσώπου, επί τη βάσει προσκομιζομένων υπ` αυτών νόμιμα μεταγεγραμμένων τίτλων ιδιοκτησίας, οι οποίοι έχουν συνταχθεί το αργότερο μέχρι την 1η.7.2001, έστω και αν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα και οι οποίοι συνοδεύονται από τοπογραφικά διαγράμματα, εξαρτημένα στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 (ΕΓΣΑ 87), στα οποία αποτυπώνεται η περιγραφόμενη στους τίτλους έκταση, όπως και επί τη βάσει όσων στοιχείων τηρούνται στη Δασική Υπηρεσία.

Το ως άνω Συμβούλιο Ιδιοκτησίας ενώ προβλεπόταν ήδη στο άρθρο 149 Ν.4819/2021,ΦΕΚ Α 129/23.7.2021 συστάθηκε μόλις τις προηγούμενες μέρες μετά από προσπάθειες των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων και των Τεχνικών Επιμελητηρίων και πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη μπορούν με αίτηση τους να ζητήσουν να αναγνωρισθούν τα δικαιώματα τους στα ακίνητα αυτά, εφόσον κατά την ανάρτηση τους στους Δασικούς χάρτες φαίνονται δασικά ή χορτολιβαδικά, δηλαδή με χαρακτηρισμούς στους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα και αμφισβητεί την κυριότητα τους.

Η αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας γίνεται από τους ιδιοκτήτες ανεξαρτήτως αν έχουν υποβάλλει ή όχι αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη και είναι πολύ σημαντική για την αναγνώριση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας τους ανεξαρτήτως του χαρακτήρα του ακινήτου τους (δασικό, χορτολιβαδικό, γεωργικό κλπ).

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται έκθεση τίτλων που συντάσσει Δικηγόρος και τοπογραφικό του ακινήτου από μηχανικό.

Για αυτό τον λόγο ο δικηγορικός σύλλογος σας ενημερώνει για την έναρξη της ως άνω διαδικασίας, για την οποία μπορείτε να απευθυνθείτε στους Δικηγόρους σας και Μηχανικούς σας, ως αρμόδιους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων χαιρετίζει τη σύσταση του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για την σύσταση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Χανίων και στα Χανιά, που λόγω του τεράστιου αριθμού διαφορών με τους Δασικούς Χάρτες, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη συστάσεώς του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook