Ερώτημα που σχετίζεται με την Ελλάδα και ειδικότερα το αν η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί πιστωτικό γεγονός, κατατέθηκε στην Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Σε ανακοίνωσή της, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ISDA ανέφερε ότι θα αποφασίσει την Τετάρτη για το αν θα εξετάσει περαιτέρω το αίτημα ή θα το απορρίψει.

Η ISDA δεν θα κρίνει την Τετάρτη αν η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας είναι πιστωτικό γεγονός. Αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση, εφόσον η αρμόδια επιτροπή κρίνει ότι το αίτημα πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω.

Η ανακοίνωση της απόφασης θα γίνει την Τετάρτη στις 7 το βράδυ.

Το ερώτημα που κατατέθηκε είναιτο εξής:

«Η πρόταση της ελληνικής Βουλής που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και περιλαμβάνει την αναδρομική ψήφιση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs), σε συνδυασμό με το κούρεμα ύψους 53,5%, παραβιάζει τον όρο 4,7 του 2003 ISDA Credit Derivatives Definitions, περί πιστωτικού γεγονότος;»

Με βάση αυτό, υπήρξαν δύο ερωτήματα:

1) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την αλλαγή της κατάταξης των κατά προτεραιότητα πληρωμών, ως αποτέλεσμα της κίνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας να τους προσφέρει αποκλειστικά τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατείχαν πριν την ψήφιση των CACs, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους υπόλοιπους ομολογιούχους με μη εξασφαλισμένο χρέος στα χέρια τους;

2) Η ανακοίνωση αυτή προκύπτει άμεσα ή έμμεσα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Το ερώτημα κατατέθηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Alea Group Holding, που δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ και Ευρώπη και δηλώνει έδρα τις Βερμούδες

Σημειώνεται ότι η ISDA έχει καταστήσει σαφές ότι η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, αν και σε κάθε περίπτωση η απόφαση καθορίζεται από την αρμόδια επιτροπή της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή εφαρμογή της ρήτρας, έχει πει ότι «ίσως» είναι πιστωτικό γεγονός.

Πηγές της αγοράς έχουν προεξοφλήσει ότι σε περίπτωση εφαρμογή της ρήτρας, τότε θα έχουμε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS επί των ελληνικών κρατικων ομολόγων.

Θεωρείται δεδομένο, έπειτα και από την χθεσινή εξέλιξη ότι αν η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήσει τις ρήτρες, τότε θα υπάρξει νέο ερώτημα στην ISDA από κάποιον επενδυτή που έχει θέση στα ελληνικά CDS.

Το «καθαρό» ύψος των ελληνικών CDS είναι 3,2 δισ. δολάρια περίπου.

Ποιοι αποφασίζουν για το πιστωτικό γεγονός

Η αρμόδια επιτροπή (Determination Committee) που θα κρίνει αν υπάρχει ή υπάρξει στο άμεσο μέλλον πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, αποτελείται από τους τους εκπροσώπους των εξής τραπεζών:

Μέλη με δικαίωμα ψήφου

Bank of America/Merrill Lynch

Barclays

BNP Paribas

Credit Suisse

Deutsche Bank

Goldman Sachs

JPMorgan Chase Bank, N.A.

Morgan Stanley

Societe Generale

UBS

Σύμβουλοι

Citibank

The Royal Bank of Scotland

Μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου

BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)

Citadel LLC(First Term Non-dealer)

D.E. Shaw Group (First Term Non-dealer)

Elliott Management Corporation (Third Term Non-dealer)

Pacific Investment Management Co., LLC (Second Term Non-dealer)

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook