Παντελής Πετσετάκης Παντελής
Πετσετάκης
Υποψήφιος βουλευτής Χανίων ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Από το 2010 έως σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις.

Το διάστημα αυτό ένα μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων που σπούδασαν εδώ δεν έβρισκαν δουλεία με αξιοπρεπή μισθό και απογοητευμένοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

Το φαινόμενο του brain drain (διαρροή εγκεφάλων) έγινε ιδιαίτερα έντονο και απασχολεί ακόμη την ελληνική κοινή γνώμη.

Οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας και γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να διαμορφωθεί μια ακόμη «χαμένη γενιά».

Πάνω από όλα πρέπει να το δούμε ως ένα πραγματικό εθνικό «στοίχημα».

Χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο, σχεδιασμένες επενδύσεις και κίνητρα στήριξη της παιδείας και των υποδομών, ενίσχυση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνετε η αποτυχία της Κυβέρνησης της ΝΔ στην απασχόληση των νέων και των γυναικών. Στη χώρα μας εργάζονται λιγότεροι από 1 στους 5 νέους έναντι 40% στον υπόλοιπο ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων πτυχιούχων (17%) μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,2%) καθώς και την πρώτη θέση στην ανεργία γυναικών (14,7%).

Στην τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ οι γυναίκες και οι νέοι είναι σταθερά και διαχρονικά «πρωταθλητές» στα ποσοστά της ανεργίας. Στο δ τρίμηνο του 2022 η ανεργία στις γυναίκες ανήλθε σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό 15,7% έναντι 8,8% των ανδρών. Επίσης στους νέους το ποσοστό ανεργίας στα άτομα ηλικίας 15-19 ετών ήταν 39,4% στις ηλικίες 20-24 ετών ήταν 28,2% και στα άτομα 25-29 ετών ήταν 22,9% ποσοστά υπερδιπλάσια από τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες άνω των 30 ετών.

Είναι γεγονός ότι συνολικά στο δ τρίμηνο του 2022 το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 11,9% καταγράφοντας πτώση 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 ωστόσο σε τριμηνία βάση καταγράφηκε οριακή αύξηση της ανεργίας καθώς το αντίστοιχο ποσοστό του γ τριμήνου 2022 είχε διαμορφωθεί στο 11,6%.

Το ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν αρκεί. Χρειάζονται επιπλέον κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για την είσοδο των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας. Κίνητρα τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς αυτούς που αναζητούν εργασία ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυ προστασίας που θα οδηγήσει σε βελτίωση της διαβίωσης των κατηγοριών εκείνων του πληθυσμού όπου σήμερα κυριαρχεί είτε η ανεργία είτε η μαύρη εργασία.

Βελτιωτικές κινήσεις πρέπει να υπάρξουν στη διαμεσολάβηση π.χ. με προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας και ενημέρωσης, στην απασχολησιμότητα π.χ. με προγράμματα κατάρτισης, νέων δεξιοτήτων κ.λπ. , στην προώθηση των νέων στην αγορά εργασίας π.χ. με προγράμματα πρακτικής άσκησης με μπόνους στις επιχειρήσεις που κατόπιν προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους και οπωσδήποτε σε μια σειρά μέτρων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων στην απασχόληση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία των γυναικών και των νέων και κατά συνέπεια σε ολόκληρη την κοινωνία.

Για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη χωρίς στήριξη των εργαζομένων, χωρίς κοινωνική συνοχή και ισχυρό κοινωνικό Κράτος. Ανάπτυξη που πρέπει να είναι βιώσιμη προστατεύοντας το περιβάλλον, αλλάζοντας ριζικά το ενεργειακό μοντέλο. Ανάπτυξη ελληνική, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή. Ανάπτυξη που δημιουργεί πολλές, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας αλλά και δίνει προοπτικές στους ανέργους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook