Ο Ναβάλνι, επιφανής προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης, κόντεψε να χάσει τη ζωή του αφού δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής ενώ έκανε εκστρατεία κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον Αύγουστο του 2020. Η ταινία “Navalny”, για την επίθεση και την ανάρρωσή του στη Γερμανία, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Επιστρέφοντας στη Μόσχα το 2021, ο Ναβάλνι συνελήφθη και κρατείται σε απομόνωση σε αποικία κρατουμένων όπου εκτίει ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

«Του έχουν στερήσει την τηλεφωνική επικοινωνία και τις συναντήσεις με την οικογένειά του, ουσιαστικά με οποιοδήποτε εκτός από τους δικηγόρους του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Slot Loevestein.

Εν μέσω μέτρων καταστολής της αντιπολίτευσης από τις ρωσικές αρχές, πολλοί από τους επιφανείς συμμάχους του Ναβάλνι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία αντί να δεχθούν να τους επιβληθούν περιορισμοί ή κατ’ οίκον φυλάκιση. Η Γιάρμις έχει μπει σε λεγόμενη ‘μαύρη λίστα’ και αντιμετωπίζει την πιθανότητα να φυλακισθεί, εάν επιστρέψει.

Δήλωσε ότι οι συνθήκες φυλάκισης του Ναβάλνι είναι σκληρές, ακόμα και με βάση τα κριτήρια μια αυταρχικής κυβέρνησης.

Αφού ανέβασε πυρετό για εβδομάδες τον Ιανουάριο, δεν του επετράπη να δει τον γιατρό της επιλογής του, δήλωσε η Γιάρμις. Το κελί του δεν έχει εξαερισμό ούτε ζεστό νερό και ο ίδιος κρατείται σε απομόνωση για παρατεταμένες περιόδους με ουσιαστικά καμία δυνατότητα για σωματική άσκηση, δήλωσε.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα τέτοιο κελί τιμωρίας … και οι λόγοι για τη μεταφορά του εκεί είναι για παράδειγμα ότι ξεκούμπωσε το επάνω κουμπί του πουκαμίσου του», δήλωσε η ίδια.

Στον Ναβάλνι δεν επιτρέπεται να έχει προσωπικά αντικείμενα, εκτός από ένα βιβλίο, μια κούπα και μια οδοντόβουρτσα, πρόσθεσε η ίδια.

Ο Εντ Ντούμρες, διευθυντής στο Μουσείο Slot Loevestein, δήλωσε ότι οι συνθήκες για τους φυλακισμένους που κρατούνταν στα κελιά ενός ολλανδικού κάστρου του 14ου αιώνα στις όχθες του ποταμού Μόζα ήταν πιθανόν καλύτερες από αυτές στις οποίες βρίσκεται σήμερα ο Ναβάλνι.

Ο Ολλανδός διανοούμενος Ούγκο ντε Γκρουτ είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη εκεί και είχε κρατηθεί έως την απόδρασή του το 1621 μέσα σε ένα μπαούλο το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά βιβλίων.

«Θα έκανε κρύο, αλλά μπορούσε να διαβάζει όσο ήθελε και η σύζυγος, το παιδί και η υπηρέτριά του βρίσκονταν μαζί του στο κελί», δήλωσε ο Ντούμρες, παρουσιάζοντας την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2024.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook