«Αν κάποιος φοβάται συνέχεια, δεν είναι δυνατόν να ζήσει» λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί σχεδίου δολοφονίας του από Τσετσένους ισλαμιστές. Την ίδια ώρα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με τη συνωμοσία με στόχο τον Πούτιν ήλθε την κατάλληλη στιγμή… Η Ρωσία κινείται σε ρυθμούς προεδρικών εκλογών· οι κάλπες ανοίγουν την Κυριακή και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως παρά το κύμα αμφισβήτησης ο Πούτιν θα κατακτήσει πιθανώς τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

«Οι άνθρωποι στη δική μου θέση πρέπει να ζουν με αυτό. Αυτά τα πράγματα δεν θα πρέπει να έχουν αντίκτυπο στη δουλειά. Ποτέ δεν με αποδιοργάνωσαν και δεν θα με αποδιοργανώσουν ποτέ. Αν κάποιος φοβάται συνέχεια, δεν είναι δυνατόν να ζήσει» δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Ζω με αυτό από το 1999 και αυτό συνεχίζεται αδιάκοπα. Τότε δημιουργήθηκε μάλιστα μια ειδική μονάδα για την καταπολέμηση αυτού του τύπου των ενεργειών» προσέθεσε.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά αν το σχέδιο επίθεσης ήταν αληθινό ή όχι, αλλά είμαστε βέβαιοι για το γεγονός ότι το Pervy Kanal [το πρώτο κανάλι της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης] το ανακοίνωσε έξι ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Μια επίθεση που ήρθε την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει την ίδια στιγμή ο πολιτικός συντάκτης του ραδιοσταθμού Kommersant FM Όλεγκ Κασίν.

«Είναι δυνατό μια είδηση που προκαλεί τόση αίσθηση να βγαίνει σε ένα κανάλι που ελέγχεται από το Κρεμλίνο λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές χωρίς την έγκριση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τις δημόσιες σχέσεις;» διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος.

Το κύριο δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης Pervy Kanal μετέδωσε τη Δευτέρα ότι απετράπη μια απόπειρα επίθεσης εναντίον του Πούτιν από ισλαμιστές, μετά τον εντοπισμό από τις ουκρανικές και τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στην Ουκρανία μιας ομάδας που συνδεόταν με τον «υπ\’αριθμόν ένα εχθρό» του Κρεμλίνου, ισλαμιστή ηγέτη Ντίκου Ουμάνοφ.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πολλά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν την Τρίτη προβληματισμό όσον αφορά τη στιγμή που επελέγη για να γνωστοποιηθεί αυτό το σχέδιο επίθεσης, την ώρα που η ομάδα των φερόμενων τρομοκρατών εντοπίστηκε, σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, στις 4 Ιανουαρίου από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μετά την έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σε ένα διαμέρισμα στην Οδησσό (στη νότια Ουκρανία).

«Πρόκειται πράγματι για μια επίθεση ή για μια φάρσα;» γράφει η εφημερίδα Moskovski Komsomolets.

«Οι τρομοκράτες είναι ικανοί να διοργανώσουν μια επίθεση» δήλωσε παράλληλα ο πολιτικός σχολιαστής του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού Echo της Μόσχας, Άντον Ορέκχ για να συμπληρώσει: «Όμως [η επίθεση αυτή] ήρθε σε τόσο κατάλληλη στιγμή!».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook