Κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάχθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι.

Μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου την Τετάρτη, ο Μπερνάνκι είπε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τη χώρα να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ότι μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

«Η Ευρώπη έχει προχωρήσει σε εποικοδομητικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά παραμένουν προκλήσεις» σημείωσε ο επικεφαλής της Fed.

Σε μία από τις παραπάνω κινήσεις συγκαταλέγεται και το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, ανέφερε ο Μπερνάνκι, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες «συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων που συνδυάζει πρόσθεη δανειακή χρηματοδότηση από το δημόσιο τομέα με σημαντική μείωση του χρέους που διακρατείται από τους ιδιώτες πιστωτές».

Ωστόσο, συνολικά για την Ευρωζώνη, συνέχισε ο Μπερνάνκι, «παραμένουν δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις, η επίλυση των οποίων απαιτεί συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών αρχών».

Όσον αφορά την αμερικανική οικονομία, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στην καλύτερη περίπτωση το 2012 σε σύγκριση με το β\’ εξάμηνο του 2011 θα είναι «ελαφρά ανώτερος». Παραδέχθηκε δε ότι επί του παρόντος δεν εκπληρώνεται ο στόχος της Fed θέτει για ρυθμό ανάπτυξης 2% σε ετήσια βάση.

Ο Μπερνάνκι έκρινε ότι από την ανατίμηση των καυσίμων κίνησης (οριακά στα 4 δολάρια το γαλόνι βενζίνης στα πρατήρια) «δεν προκλήθηκε πληθωριστική έξαρση ικανή να απειλήσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μακροπρόθεσμα». Ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι «θα φροντίσουμε το επίπεδο του πληθωρισμού να είναι συγκρατημένο».

Μιλώντας για την ανεργία, ο Μπ.Μπερνάνκι προέβλεψε υποχώρηση του σήμερα «απαράδεκτα υψηλού ποσοστού ανέργων» -βρίσκεται στο 8,3% του ενεργού εργατικού δυναμικού, βάσει των στοιχείων του Ιανουαρίου- λέγοντας πως «η κατάσταση στην αγορά εργασίας σήμερα απέχει από τη φυσιολογική».

«Η συρρίκνωση της ανεργίας θα προέλθει από την ισχυρή ζήτηση και παραγωγικότητα, τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας» πρόσθεσε ο Μπερνάνκι.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook