Την πρόθεσή του να παραδώσει τα ηνία του Eurogroup, μετά από μια θητεία επτάμισι ετών επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της διήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι έχει αισθανθεί «μεγάλο εκνευρισμό και αμέτρητες απογοητεύσεις» στη διάρκεια της θητείας του, αλλά αυτό όπως είπε, δεν είναι ο λόγος» για την απόφασή του. «Είναι απλά ένα πραγματικό πρόβλημα χρόνου.

Λόγω της κρίσης μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ τόσο στην εργασία που πρέπει να φέρω σε πέρας στο Λουξεμβούργο όσο και στην πολύ επίπονη εργασία στο Eurogroup», διευκρίνισε.

Αρκετοί ομόλογοί του προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από την αποχώρηση, αλλά ο ίδιος είπε ότι έχει λάβει την απόφασή του.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είναι επίσης και ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ε.Ε., αποτέλεσε βασικό παράγοντα στη διαχείριση της διετούς κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αν και αρκετές φορές έχει επισκιαστεί από την κυριαρχική επιρροή της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η εντολή του προέδρου του Eurogroup λήγει τον Ιούνιο. Χθες το βράδυ, έκανε υπαινιγμούς για τις προθέσεις του, λέγοντας στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ότι ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup «πιθανώς» να μην είναι αυτός. Σήμερα, πρόσθεσε πάντως ότι έχει επιφορτιστεί, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, να βρει έναν διάδοχο για τον εαυτό του, καθώς και να αναζητήσει υποψήφιους για την κάλυψη πολλών άλλων ευρωπαϊκών οικονομικών θέσεων.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι, όπως είπε, «κάποιος που έχει τις δικές του απόψεις», αλλά την ίδια στιγμή να είναι «έτοιμος να ακούσει τις σκέψεις που δημιουργούνται στα βόρεια, τα νότια, τα ανατολικά και τα δυτικά της ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook