Πάει καιρός από την επίσκεψη της Μαρίας Λόη στα Χανιά, της διεθνούς φήμης σεφ που διαπρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες και που η φήμη της απογειώθηκε όταν κατάφερε να περάσει τις πύλες του Λευκού Οίκου για να μαγειρέψει για τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζο Μπάιντεν και τις συζύγους τους.

Το ταξίδι της βέβαια στην Κρήτη δεν έγινε τυχαία…

Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των γυρισμάτων της για την εκπομπή The Life of Loi: Mediterranean Secrets.

Η εκπομπή μεταδίδεται τηλεοπτικά  από το κανάλι WGBH-PBS των Η.Π.Α., προβάλλοντας στα πέραντα του κόσμου τη μεσογειακή και ελληνική κουζίνα (το επεισόδιο για τα Χανιά, προβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες).

Στο ταξίδι της στα Χανιά, η σεφ Μαρία Λόη ταξιδεύει στην Κίσσαμο για να συναντήσει τον Φραγκίσκο Σταθάκη στη “φάρμα” μελιού του, στο μελισσόκηπο της Οικογένειας Σταθάκη. Εκεί ψηλά στα βουνά της Κισσάμου, μαθαίνει και βλέπει στην πράξη πως παράγεται το αυθεντικό μέλι και γιατί το κρητικό μέλι θεωρείται ίσως το καλύτερο στον κόσμο.

Με την εμπειρία αλλά και τις γνώσεις που αποκόμισε από το ταξίδι της, η Μαρία Λόη, επιστρέφει στο εργαστήρι της στης ΗΠΑ για να φτιάξει τη δική της εκδοχή cheesecake, χωρίς γλουτένη και φυσικά με μέλι!

Επόμενη στάση στην πόλη των Χανίων, στο παραδοσιακό γαλακτοπωλείο – εργαστήριο μπουγάτσας ”Βρανάς”.

Εκεί η Μαρία Λόη δοκιμάζει διάφορα τοπικά εδέσματα όπως μπουγάτσα, πίτα κολοκύθι με μυζήθρα και φυσικά ρυζόγαλο. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης Γιάννης Βρανάς, μας δείχνει τη διαδικασία με την οποία ετοιμάζει την μπουγάτσα στον πάγκο του (με χειροποίητο φύλλο και απλά αγνά υλικά) και μας αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά του για τις πεντανόστιμες πίτες του.

Ενθουσιασμένη από τις παραδοσιακές γεύσεις που δοκίμασε, η Μαρία Λόη υπόσχεται να επιστρέψει ξανά στην Κρήτη, για να δοκιμάσει ακόμα περισσότερες τοπικές σπεσιαλιτέ!

Πίσω στις ΗΠΑ, η σεφ μπαίνει ξανά στην κουζίνα της για να ετοιμάσει ένα λαχταριστό ρυζόγαλο, καθώς η δοκιμή της στο εργαστήρι του Βρανά ξύπνησε τις ομορφότερες παιδικές τις μνήμες.. 

Μέσω της εκπομπής της, η σεφ μας ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, μαθαίνει για τα τοπικά προϊόντα και συγκεντρώνει μυστικά για να φτιάξει μερικά από τα πιο κλασικά πιάτα της περιοχής.

Το Life of Loi είναι η ζωντανή απόδειξη πως ο μεσογειακός τρόπος διατροφής θεωρείται ένας από τους πιο υγιεινούς στον κόσμο.

Ποια είναι σεφ Μαρία Λόη

Για όσους δεν γνωρίζουν τη σεφ Μαρία Λόη διαπρέπει εδώ και αρκετά χρόνια στην Αμερική και διαφημίζει την Ελλάδα και την μεσογειακή κουζίνα, σε όλο τον κόσμο.

Είναι executive chef και ιδιοκτήτρια του καταξιωμένου εστιατορίου Loi Estiatorio στο Μανχάταν, έχει τη δική της τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι WGBH-PBS, έχει δημιουργήσει την Loi Food Products, μια εταιρεία με παραδοσιακά προϊόντα από την Ελλάδα, ενώ είναι επίσης συγγραφέας περισσότερων από 36 βιβλίων μαγειρικής και συμμετέχει σε πολλές εθελοντικές δράσεις.

Μάλιστα, ονομάστηκε επίσημος Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, καθώς με τις δράσεις της προβάλλει την ελληνική γαστρονομία και τα προιόντα της Ελλάδας.

Η φήμη της απογειώθηκε όταν κατάφερε να περάσει τις πύλες του Λευκού Οίκου για να μαγειρέψει για τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζο Μπάιντεν και τις συζύγους τους.

Στους πελάτες της συγκαταλέγονται διάσημοι αστέρες του σινεμά και της μουσικής όπως η Lady Gaga, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και πολλοί άλλοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook