φωτο αρχείου

Εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου Πλατανιά για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών που οφείλουν να λαμβάνουν, αλλά και συγκεκριμένων σχετικών νομοθετικών διατάξεων που βρίσκονται σε ισχύ, γίνονται γνωστά τα εξής:

  1. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται κάθε είδους καύση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις. Ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης της οποιαδήποτε χρήσης πυρός ορίζεται από 20-04-2023 και λήγει στις 31-10-2023, σύμφωνα με σχετική απόφαση του αρμόδιου Συντονιστή Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
  2. Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται: α) εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, β) εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.), από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, γ) εκτός σχεδίου με κτίσμα, υποχρεούνται μέχρι την 30η Απριλίου να έχουν προβεί στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να συντηρούν τις ιδιοκτησίες τους καθαρές καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι έως και την 31η Οκτωβρίου 2023.
    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2022 (ΦΕΚ 1301/Β΄/18-03-2022), ο καθαρισμός περιλαμβάνει:
    α) Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) τα οποία ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
    β) Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
    γ) Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
    δ) Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
  3. Οι ιδιοκτήτες των παρόδιων στην αγροτική οδοποιία καλλιεργειών, υποχρεούνται να προβούν στην κοπή των κλάδων που παρακωλύουν την απρόσκοπτη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων οφείλουν να επιμεληθούν για την εφαρμογή των ανωτέρω.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook