Μετά από 186 συμβούλια και δεκατέσσερα χρόνια προσπαθειών το μεσημέρι της Τετάρτης «έπεσαν» οι υπογραφές για την ανέγερση νέας πτέρυγας και την επέκταση στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Χανίων από το κληροδότημα «Μαλινάκη». Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ενώ ο χρόνος ολοκλήρωση του υπολογίζεται στα 2 χρόνια.

Τι θα περιλαμβάνει η νέα ψυχιατρική κλινική

Η μελέτη του έργου προβλέπει τη λειτουργία 30 κλινών από τις οποίες οι 20 θα προορίζονται για ανοιχτές νοσηλείες και οι υπόλοιπες 10 για κλειστές. Η μελέτη αποβλέπει στην δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας με πρόβλεψη για τη δημιουργία κεντρικών κοινόχρηστων χώρων φιλοξενίας και δραστηριοτήτων στα βορειοδυτικά, όπου υπάρχει φυσική ελεύθερη θέα (τραπεζοκαθίσματα για
φαγητό αλλά και για επιτραπέζια παιχνίδια, καθιστικό για TV). Παράλληλα θα υπάρχουν χώροι για το προσωπικό και θα δημιουργηθούν 21 θέσεις στάθμευσης και χώρο στάθμευσης μηχανών και ποδηλάτων.

Όλοι οι κεντρικοί χώροι θα φωτίζονται φυσικά από νότιες τζαμαρίες ενώ ασθενείς και επισκέπτες θα υπάρχει ανεμπόδιστη θέα προς τον λόφο της Μαλάξας από το μπαλκόνι του Α’ ορόφου.

Στο Ισόγειο το οποίο θα έχει συνολικό εμβαδό 928,93 τ.μ., τα 752,81 τ.μ. θα είναι ανοιχτός χώρος στάθμευσης με 21 θέσεις στάθμευσης ενώ θα υπάρχουν και δύο κλιμακοστάσια και άλλοι
βοηθητικοί χώρους. (Σύνολο κλειστών χώρων :176,09 τ.μ.)

Στο πρώτο όροφο εμβαδού 861,25 τ.μ. η νέα κλινική θα έχει τις νοσηλευτικές μονάδες μέσης και βραχείας νοσηλείας, που θα χωρίζονται μεταξύ τους από δύο ελεγχόμενες θύρες. Περιμετρικά
χωροθετούνται τα δωμάτια των ασθενών και οι βοηθητικοί χώροι κεντρικά.

Στον δεύτερο όροφο εμβαδού 586,98τ.μ. θα διαμορφωθούν τα γραφεία – εξεταστήρια ιατρών, ψυχολόγων και το γραφείο του εφημερεύοντος ιατρού. Επίσης θα υπάρχουν τα γραφεία των κοινωνικών λειτουργών, της θεραπείας οικογένειας και χώρος ανάπαυλας του προσωπικού.

Στην Δυτική πλευρά με είσοδο απευθείας από το κλιμακοστάσιο θα διαμορφωθεί η έκθεση του
δωρητή μαζί με το γραφείο της Επιτροπής εκτελεστών της διαθήκης Γ. Μαλινάκη.

Το αρχικό εκτιμώμενο κόστος κατασκευής χωρίς εξοπλισμό 3.024.000 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ ) ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ διακοσίων πέντε χιλιάδων διακοσίων τριάντα επτά ευρώ και ογδόντα λεπτών 2.205.237,80.

Η νέα αυτή λειτουργική πτέρυγα θα αποτελείται από το υφιστάμενο ισόγειο κτίριο Ιβ, το οποίο
θα μετασκευαστεί ώστε να αποτελέσει ενιαίο και ομοιόμορφο κτίριο συνολικού καθαρού
εμβαδού τετρακοσίων πενήντα τετραγωνικών μέτρων και είκοσι εννέα εκατοστών 450,29 τ.μ.,
μη συμπεριλαμβανομένων των περιμετρικών τοίχων του υπάρχοντος κελύφους και τη νέα
κατ’ επέκταση προσθήκη 3 ορόφων, συνολικού εμβαδού 1.624,32 τ.μ.

Τα κτίρια, όπου στεγάζεται σήμερα η Ψυχιατρική Κλινική έχουν μελετηθεί για τη στέγαση δύο ανεξάρτητων μονάδων Λοιμωδών και Aids αλλά δε λειτούργησαν ποτέ ως τέτοια. Βρίσκονται στο Ν-Δ άκρο του κτιριακού συγκροτήματος του Νοσοκομείου. Πριν την έναρξη των εργασιών, το ένα κτίριο (Aids) θα αδειάσει και θα δοθεί ως εργοτάξιο, ενώ η Ψυχιατρική κλινική θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο κτίριο δεύτερο κτίριο (λοιμωδών) μέχρι και την ολοκλήρωση της κατασκευής, οπότε το ενιαίο κτίριο θα αποδοθεί στην αρχική λειτουργία του, ως Ψυχιατρική Κλινική.

Την ικανοποίηση του για την πορεία του έργου εξέφρασε στις δηλώσεις του ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας ο οποίος τόνισε ότι «σήμερα έφτασε η ώρα μετά από επίπονες προσπάθειες ετών να υπογράψουμε με τον τελικό ανάδοχο της νέας υπερσύγχρονης ψυχιατρικής κλινικής του γενικού νοσοκομείο Χανίων. Με την νέα αυτή μονάδα θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι υπηρεσίες που παρέχονται προς την τοπική κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή πάλι λειτουργούν 30 κλίνες στην ψυχιατρική κλινική με τη διαφορά όμως ότι οι εγκαταστάσεις αυτές προορίζονταν για άλλα τμήματα. Στην νέα μελέτη υπάρχει η πρόβλεψη ένα μέρος της υφιστάμενης κλινικής να ενωθεί με τις νέες εγκαταστάσεις και ο υπόλοιπος χώρος απελευθερώνεται. Ήδη είμαστε σε συνεννόηση με την 7η ΥΠΕ για να ξαναδοθεί για την χρήση που προοριζόταν αρχικά».

Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός στις δηλώσεις του «υλοποιείται ένα έργο μετά από αρκετά χρόνια και πολύ κόπο. Χρειάστηκαν 186 συμβούλια για να φτάσουμε σε αυτή τη μέρα. Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για όλους τους συνεργάτες. Ειδικά για τον μακαριστό Αντώνης Μπαλωμενάκης ο οποίος ήταν εκείνος που ξεκαθάρισε την υπόθεση καθώς υπήρχαν δυο νόμοι, οι οποίοι μας δημιουργούσαν προβλήματα. Με την τριμερή σύμβαση που υπογράφτηκε το 2018 ανάμεσα στο υπουργείο, το νοσοκομείο και τους διαχειριστές της κληρονομιάς προχωρήσαμε στην μελέτη του έργου. Επιπλέον οι αλλαγές που γινόντουσαν τα χρόνια που μεσολάβησαν, στη διοίκηση του νοσοκομείου, στις κυβερνήσεις της χώρας και στη διεύθυνση της ψυχιατρικής κλινικής μας αναγκάζεται κάθε φορά το νέο πρόσωπο να πηγαίνει στην εισαγγελία και να υπογράφει συγκεκριμένη σύμβαση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook