ΕΝΤΟΣ του Μαρτίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την πλέον περίπλοκη αλλά και επίπονη, λόγω των αντιδράσεων που αναμένεται να προκαλέσει, διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Ο λόγος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων, η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη βίαιη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ, καθώς όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος «η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι σε περίπτωση πώλησης θα πρέπει να φέρει στρατιές ΜΑΤ για να απελευθερώσει τους υπό κατάληψη σταθμούς».

Πάντως όπως δημοσιεύει η express.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει τηρώντας κατά γράμμα τις επιταγές του μνημονίου και δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της.

Νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ είναι επί θεμάτων διεθνούς δικαίου η Shearman Sterling LLP και επί εθνικού δικαίου η δικηγορική εταιρία «Κυριακίδης Γεωργόπουλος και Δανιόλος Ησαΐας». Η πρόταση των συμβούλων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται έως τα μέσα του μήνα ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «στην απόφαση θα συνεκτιμηθούν οι απαιτήσεις που θα τεθούν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τις λιγνιτικές μονάδες προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό όφελος για τη ΔΕΗ από την πώληση παγίων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην «εικόνα» της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, πέραν της πώλησης λιγνιτικών μονάδων και της ανταλλαγής λιγνιτικής παραγωγής που ήδη προωθείται, έχει μπει πλέον και η υδροηλεκτρική παραγωγή. Στο νέο μνημόνιο αναφέρεται πλέον ρητά ότι η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων «είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη».

Βεβαίως εξετάζεται και το ενδεχόμενο πώλησης μαζί υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, ωστόσο, όπως αναφέρει το μνημόνιο, «η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας δεν πρέπει να καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική απόφαση της Επιτροπής (τέλος Μαρτίου) και δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».

Με άλλα λόγια, η αποεπένδυση της ΔΕΗ στον λιγνίτη επιβάλλεται να γίνει άμεσα και απλώς δίνεται κάποιο περιθώριο να εξεταστεί ξεχωριστά η υπόθεση των νερών, αν και ο κ Παπακωνσταντίνου φαίνεται να προσανατολίζεται στη διαμόρφωση ενός «πακέτου μονάδων» που εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, οι μέχρι σήμερα πληροφορίες μιλούν για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, μία μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, τον ΑΗΣ Μελίτης, ενώ φαίνεται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων για συμμετοχή ιδιωτών έχει μπει και η νέα μονάδα Νο 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που μέχρι στιγμής σχεδιάζεται να κατασκευαστεί με το «κλειδί στο χέρι». Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τη ΓΕΝΟΠ, η οποία πάντως το τελευταίο διάστημα τηρεί σιγήν ιχθύος.