Τα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο των Χανίων συζητήθηκαν απόψε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την ΟΕΒΕΝΧ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΧ, Γιάννης Παυλάκης τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ακρίβεια, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το παρεμπόριο και η παραοικονομία, ενώ μίλησε και για την ανάγκη πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Στην εκδήλωση ομιλήτρια ήταν η νυν και υποψήφια βουλευτής των Χανίων με τη ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι στόχος και στοίχημα για την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση των μισθών και η ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων. Ως προς τα προγράμματα που σήμερα εξαγγέλλονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, όπως η ίδια είπε, είναι προγράμματα που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι η αντιπολίτευση που υποστηρίζει το αντίθετο: «ας κάνει τον κόπο να διαβάσει τα προγράμματα και να δει ότι η στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι απόλυτη. Έτσι δε θα την ξαναπατήσει όπως την πάτησε λέγοντας ότι θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης την οποία την έχει καταργήσει η ΝΔ και η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η κα Μπακογιάννη επανέλαβε τον στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία: «Στόχος μας είναι να μη χρειαστεί μετεκλογική συνεργασία όχι γιατί είμαστε αλαζόνες ή εγωιστές αλλά γιατί πιστεύουμε ότι η διεθνής κατάσταση τόσο η οικονομική όσο και η γεωπολιτική είναι τόσο πολύ δύσκοληπου ο τόπος χρειάζεται κυβερνήσεις να μπορούν να αποφασίζουν γρήγορα και ηγέτες που να μπορούν να εκπροσωπούν τη χώρα τους αξιόπιστα και σοβαρά στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο»

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο κ. Γιώργος Σταθακης ο οποίος αναφέρθηκε στα τρία σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στην επιχειρηματικότητα. Όπως είπε το πρώτο είναι η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους στο οποίο είναι εγκλωβισμένες η ελληνική οικονομία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τα φορολογικά μέτρα, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ των μέτρων προτείνεται το αφορολόγητο των 10.000 ευρώ και η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Το τρίτο είναι η αποκατάσταση όπως είπε της τεράστιας ζημιάς που υπέστησαν οι μισθοί την περίοδο των τελευταίων 2 ετών και της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης που υπέστη η τάξη των μισθωτών μέσω του ΦΠΑ.

Σε σχετική ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται σε συνεργασίες και όχι στην αυτοδυναμία, τονίζοντας ότι υπάρχει ανοιχτή προοπτική με κόμματα που έχει εν δυνάμει προγραμματικές συγκλίσεις, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΕΕ Χανίων και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Πετσετάκης υποστήριξε ότι χρειάζονται να γίνουν κινήσεις για ισόρροπη ανάπτυξη των Χανίων. Όπως είπε από τα σημαντικότερα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου τω Χανίων, είναι η έλλειψη προσωπικού και η αύξηση των επιτοκίων, συμπληρώνοντας ότι οι κινήσει που γίνονται από την ΕΚΤ για μείωση του βασικού επιτοκίου αναφοράς και δανεισμού της ΕΚΤ προς τις εμπορικές τράπεζες είναι προς την κατεύθυνσης επίλυσης του προβλήματος ώστε επιχειρήσεις να μπορέσουν να δανειστούν χαμηλότοκα.

Τέλος ο περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Αλέκος Μαρινακης, έκανε λόγο για μια μεγάλη αντίφαση μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τονίζοντας: «Κοιτάζοντας τις εκθέσεις των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο βλέπουμε τεράστια κέρδη. Πάνω από 10 δισ. είναι τα επίσημα κέρδη από τα οποία τα τέσσερα είναι από τις 4 συστημικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας όταν το 68% από αυτές είναι «κοκκινισμένες» και πάνε για πλειστηριασμό ενώ ένα άλλο μεγάλο κομμάτι αυτών με δυσκολία ανταποκρίνεται. Αυτή είναι η αντίφαση μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχουν επίσης ζητήματα όπως το κόστος δανεισμού. Το 98% των επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά απευθύνονται στους μεγάλους. Υπάρχει άλλη πρόταση απέναντι σε αυτό, και αυτή είναι ένα ενισχυμένο ΚΚΕ»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook